ARTIKEL

SUFC I akan turun padang awal Julai

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUCHING: Skuad Sarawak United FC I akan melakukan ujian swab Covid-19 esok untuk memenuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan oleh Liga Bola Sepak Malaysia (MFL) bagi permohonan sesi latihan fasa pertama bersama pasukan.

Pengurus pasukan SUFC I, Afiq Fikri Brahim berkata, ujian swab mesti dilakukan terlebih dahulu bagi permohonan untuk pemain berlatih dalam fasa pertama.

Sanitasi kawasan latihan di stadium juga akan dilakukan. “Latihan dijangka bermula pada pertengahan minggu pertama Julai ini setelah mendapat kelulusan MFL. “Kita akan mematuhi segala SOP yang telah ditetapkan untuk mengelak jangkitan Covid-19 yang masih menjadi kebimbangan kita,” katanya yang dihubungi Suara Sarawak baru-baru ini.

Tambah beliau, kebenaran me-nyambung semula latihan memberi sinar harapan buat semua skuad Liga Premier untuk menyambung semula perlawanan yang tertangguh sejak tiga bulan lepas.

Jelasnya, jika Liga Premier disambung semula tanpa penonton, pasukan Sarawak akan lebih terkesan berbanding pasukan lain kerana menelan kos yang agak tinggi.

Dalam pada itu, Ketua Pegawai Eksekutif MFL, Datuk Ab Ghani Hassan mengesahkan bahawa 16 pasukan Liga Malaysia telah mendapat kelulusan MFL untuk mengadakan sesi latihan fasa pertama.

Pasukan-pasukan berkenaan mendapat lampu hijau selepas melengkapkan beberapa dokumen yang diperlukan MFL selaku pentadbir Liga M.

Ujarnya, lapan pasukan daripada Liga Premier iaitu Negeri Sembilan, Kuching FA, Selangor II, JDT II, TFC II, Pulau Pinang, Perak II dan Kuala Lumpur. Manakala empat pasukan masih belum menghantar permohonan iaitu Kelantan, Kelantan United FC, UKM FC dan Sarawak United FC II.

BERITA LAIN

Zii Jia juara Terbuka Australia

KUALA LUMPUR: Pemain perseorangan lelaki profesional negara, Lee Zii Jia meraih gelaran kedua musim ini selepas  merangkul kejuaraan Terbuka Australia 2024 dengan menewaskan wakil Jepun

Faisal Halim ibarat pecahan yang hilang — Nidzam

KUALA LUMPUR: Suasana emosi menyelubungi bilik persalinan Selangor FC di Stadium Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) apabila pemain sayap sensasinya Mohamad Faisal Abdul Halim menjejakkan kaki buat

280 individu sertai Larian Amal Rakyat 2.0

KUCHING: Seramai 280 individu telah menyertai program Larian Amal Rakyat 2.0 yang berlangsung semalam. Program larian tersebut anjuran Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG), Sekolah

BERITA TERBARU