Sukarelawan alam sekitar diperlukan di Bintulu

BINTULU: Pertumbuhan bandar Bintulu bermakna lebih banyak ‘sukarelawan alam sekitar’ diperlukan untuk memastikan kebersihannya, kata Pengurus Besar Lembaga Kemajuan Bintulu (BDA), Rodziah Morshidi.

Beliau berkata walaupun BDA akan sentiasa memainkan peranannya dalam menjaga kebersihan bandar Bintulu dan mengekalkan kemudahannya untuk mencapai status ‘Bandar Perindustrian Mesra’ menjelang 2025, beliau berharap dapat melihat lebih banyak aktiviti gotong royong dilakukan secara sukarela

“Jadi, saya berharap dapat melihat lebih banyak sukarelawan membantu kami membersihkan bandar Bintulu tahun ini.

Kami di BDA akan terus meningkatkan penyampaian perkhidmatan kami, kerana kami mahu orang melawat Bintulu dan terus kembali, “katanya semasa berucap pada Malam Apresiasi BDA, di sini.

Rodziah berkata bagi tahun ini, BDA akan memperhebatkan kempen kebersihannya serta program pengindahan dan landskap, ke arah mencapai visi Bandar Perindustrian Mesra’ menjelang 2025.

Bagaimanapun, usaha itu akan tidak akan bermakna sekiranya orang ramai tidak memainkan peranannya dan menyerahkan segala-galanya BDA, tambahnya.

Sementara itu, katanya di bawah Rancangan Malaysia ke-12, BDA telah mengemukakan cadangan untuk mencantikkan kawasan Tanjung Batu, menaik taraf kemudahan di Taman Tumbina, dan juga menubuhkan lebih banyak kemudahan untuk acara rekreasi dan kerja-kerja menaik taraf di taman-taman awam yang lain.

Beliau berkata sebagai agensi kerajaan, prestasi keseluruhan mereka (BDA) dipantau dan diukur oleh orang ramai.

“Saya sentiasa mengingatkan kakitangan saya bahawa intipati kewujudan kita adalah untuk melayani serta memberi khidmat kepada orang ramai,” katanya.

Timbalan Pengerusi BDA Haidar Khan Asghar Khan, Timbalan Pengurus Besar BDA Abdullah Mohd Sheriff dan pegawai kanan BDA hadir sama.

Suara Sarawak