ARTIKEL

SUKMA 2024: E-sukan turut tersenarai

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUCHING: Sarawak negeri pertama yang menyenaraikan sukan elektronik (e-sukan) sebagai sukan yang akan dipertandingkan pada temasya Sukan Malaysia (SUKMA) ke-21 nanti.

Menteri Belia, Sukan dan Pembangunan Usahawan Datuk Seri Abdul Karim Rahman Hamzah menegaskan, perkara tersebut telah dipersetujui oleh Kementerian Belia dan Sukan Malaysia dalam sesi perbincangan bersama exco sukan setiap negeri baru-baru ini.

“Kita telah berbincang dengan exco sukan negeri-negeri pada tiga hari lalu sama ada hendak meletakkan sukan ini sebagai satu daripada sukan yang akan dipertandingkan dalam Sukma 2024.

Karim ketika berucap pada majlis penutupan Kejohanan MyBorneo E-Force Invitional 2.0 di sini, hari ini. (FOTO: ABDUL HAKEEM)

“Kesemua exco sukan termasuk KBS telah bersetuju untuk meletakkan e-sukan dalam Sukma 2024 dan ini akan menjadi kali pertama e-sukan sebagai sukan kompetitif dengan pingat dalam temasya Sukma,” katanya ketika berucap pada majlis penutupan Kejohanan MyBorneo E-Force Invitional 2.0 di sini, hari ini.

Mengulas lanjut, Karim menegaskan keputusan tersebut menyaksikan e-sukan kini tidak cuma menjadi sebagai pameran sahaja tetapi akan menjadi penyumbang pingat terhadap temasya Sukma pada masa akan datang.

Beliau menambah, peningkatan minat golongan belia terhadap sukan tersebut yang begitu drastik antara perkara yang diambil kira untuk e-sukan tidak diketepikan dalam pentas Sukma.

“Peranan belia yang begitu ramai meminati sukan ini tidak dapat diketepikan walau satu ketika dahulu kita melihat ia sebagai halangan,” katanya.

Dalam perkembangan sama, beliau mengesahkan lokasi e-sukan Sukma 2024 belum lagi dikenal pasti setakat ini.

“Kita belum lagi mengesahkan atau mengenal pasti lokasinya tapi sekiranya hotel ini (Riverside Majestic) sesuai mungkin kita akan menggunakannya sebagai lokasi penganjuran e-sukan tahun hadapan,” dedahnya.

BERITA LAIN

Zii Jia juara Terbuka Australia

KUALA LUMPUR: Pemain perseorangan lelaki profesional negara, Lee Zii Jia meraih gelaran kedua musim ini selepas  merangkul kejuaraan Terbuka Australia 2024 dengan menewaskan wakil Jepun

Faisal Halim ibarat pecahan yang hilang — Nidzam

KUALA LUMPUR: Suasana emosi menyelubungi bilik persalinan Selangor FC di Stadium Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) apabila pemain sayap sensasinya Mohamad Faisal Abdul Halim menjejakkan kaki buat

280 individu sertai Larian Amal Rakyat 2.0

KUCHING: Seramai 280 individu telah menyertai program Larian Amal Rakyat 2.0 yang berlangsung semalam. Program larian tersebut anjuran Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG), Sekolah

BERITA TERBARU