ARTIKEL

S’wak mampu jadi rakan niaga baik – Duta Turkiye

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUCHING: Sarawak mampu menjadi rakan niaga yang baik untuk Turkiye mengembangkan perniagaan, kata Duta Turkiye ke Malaysia Emir Salim Yuksel.

Beliau berkata ini berdasarkan sumber dan iklim perniagaan di Sarawak yang dilihat boleh memberi peluang untuk Turkiye menjalin kerjasama yang mampu membuahkan hasil. 

“Saya fikir ia bakal menjadi masa yang sesuai memandangkan selepas COVID-19 (pandemik), semua orang mencari peluang perniagaan di negara yang berbeza. Saya fikir Sarawak boleh menjadi rakan niaga yang sangat baik untuk perniagaan di Turkiye,” katanya.

Bercakap kepada pemberita selepas membuat kunjungan hormat ke atas Yang Dipertua Negeri Sarawak Tun Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar di Astana Negeri di sini hari ini, Emir Salim berkata lawatan ke Sarawak hari ini adalah yang kedua sejak menjadi duta Turkiye.

“Saya sangat gembira berada di Sarawak sekali lagi, saya pernah melawat Sarawak pada September (tahun lepas) semasa Hari Malaysia pada 16 Sept dan saya berpeluang melihat kekayaan serta keindahan Sarawak,” katanya.
Mengenai kunjungan hormat itu, beliau berkata mereka telah membincangkan topik merangkumi perdagangan dan kerjasama bersama antara Turkiye dan Sarawak.

Duta itu berkata beliau akan mengetuai delegasi yang bakal mengadakan pertemuan dengan pengurusan Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) dan beberapa organisasi perniagaan di negeri ini, esok.

“Apa yang saya cuba usahakan ialah untuk menjalinkan hubungan antara pihak berkuasa Sarawak dan khususnya bagi golongan perniagaan,” tambahnya.
– Bernama

BERITA LAIN

15 PATI gagal masuk Sarawak

KUCHING: Tentera Darat Malaysia (TDM) berjaya menggagalkan cubaan seramai 15 pendatang asing tanpa izin (PATI) masuk ke Sarawak menggunakan lorong tikus di Sektor Pos GABMA

Reruai Sarawak curi perhatian pengunjung

KUCHING: Sambutan Hari Muzium Antarabangsa tahun ini mendapat pujian ramai termasuk Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan Datuk Seri Abdul Karim Rahman Hamzah. Majlis

10 gadis jelita rebut gelaran Kumang Gawai

SIBU: Seramai 10 gadis jelita merebut gelaran Kumang Gawai Dayak Sibu 2024 yang akan berlangsung sempena Majlis Makan Malam Mantar Gawai Dayak Peringkat Bahagian Sibu

BERITA TERBARU

15 PATI gagal masuk Sarawak

KUCHING: Tentera Darat Malaysia (TDM) berjaya menggagalkan cubaan seramai 15 pendatang asing tanpa izin (PATI) masuk ke Sarawak menggunakan lorong tikus di Sektor Pos GABMA