Trending

Syarikat pengendali p-hailing jumpa PM

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel

KUALA LUMPUR: Syarikatsyarikat pengendali perkhidmatan penghantaran makanan, minuman dan bungkusan menggunakan motosikal atau parcel hailing (p-hailing) akan dipanggil untuk bertemu dengan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, dijadualkan pada 8 Oogos ini.

Kementerian Pengangkutan dalam kenyataan semalam memaklumkan, Perdana Menteri telah mengarahkan supaya satu pertemuan diadakan bersama syarikat-syarikat itu susulan perjumpaan beliau dengan rakanrakan penghantar perkhidmatan p-hailing pada 22 Julai lepas, bagi memahami cabaran dihadapi mereka.

“Kerajaan Perpaduan sentiasa memberi perhatian terhadap isu kebajikan pekerja p-hailing dan terus komited dalam usaha memelihara kesejahteraan mereka di samping memastikan kemampanan pembangunan industri p-hailing selaras dengan konsep Malaysia MADANI,” menurut kenyataan itu.

Pada 22 Julai, Anwar meminta tempoh seminggu untuk beliau bertemu dengan syarikat p-hailing bagi membincangkan isu berkaitan kadar upah pengambilan dan penghantaran yang dikatakan semakin rendah.

Perdana Menteri berkata, beliau mahu mendapatkan penjelasan secara langsung daripada syarikat berkenaan berhubung situasi itu yang dilihat agak membebankan pekerja p-hailing. – Bernama

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

27 November 2023

Berita Terbaru