ARTIKEL

Syarikat telekomunikasi diseru meluaskan perkhidmatan ke pedalaman

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

Julaihi (dua kiri) bercakap pada sidang media. Turut kelihatan Datuk Liwan Lagang (kiri) dan Datuk Alice Jawan Empaling (kanan).

KUCHING: Penyampai perkhidmatan telekomunikasi diseru untuk melabur dan meluaskan perkhidmatan mereka ke pedalaman Sarawak.

Menteri Utiliti dan Telekomunikasi Datuk Julaihi Narawi berkata, pelaburan tersebut akan mendatangkan manfaat kepada kedua-dua pihak iaitu syarikat penyampai perkhidmatan dan rakyat negeri ini.

Katanya, ketika ini perkhidmatan telekomunikasi hanya tertumpu di kawasan bandar dan luar bandar, justeru pihaknya mengesa ia turut dilaburkan di pedalaman.

“Ini kerana pada jangka masa panjang penyampai perkhidmatan telekomunikasi akan mendapat manfaat dan kebaikan juga akan rakyat Sarawak amny. Ia situasi menang-menang,” katanya.

Beliau berkata pada sidang media selepas sesi pengelibatan bersama agensi telekomunikasi di Pusat Konvensyen Borneo Kuching (BCCK), di sini, hari ini.

Mengulas mengenai sesi pengelibatan tersebut, Julaihi berkata kerjasama antara kesemua pemegang taruh adalah penting dalam memastikan ia dimanfaatkan secara menyeluruh oleh rakyat Sarawak sekali gus membantu mencapai capaian telekomunikasi menyeluruh pada 2025.

BERITA LAIN

BERITA TERBARU

Jho Low catur operasi 1MDB – saksi

KUALA LUMPUR: Ahli perniagaan dalam buruan Low Taek Jho, atau Jho Low, telah mencaturkan pengoperasian 1Malaysia Development Bhd (1MDB) walaupun tidak dilantik secara sah dan