ARTIKEL

Taman agro kedua di seberang Sarikei

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

Len Talif bersama calon GPS Tanjung Manis, Ir Yusuf Abd Wahab terhibur menyaksikan persembahan penduduk dalam majlis bersama rakyat di Dewan Masyarakat Sare, Sarikei.

SARIKEI: Kerajaan Sarawak menerusi Lembaga Pembangunan dan Lindungan Tanah (LCDA) akan membangunkan taman agro kedua di seberang Sarikei bagi merealisasikan hasrat untuk menjadikan kawasan itu sebagai pengeluar makanan Sarawak.

Timbalan Menteri Perancangan Bandar, Pentadbiran Tanah dan Alam Sekitar, Datuk Len Talif Salleh berkata, ia akan meliputi Bukit Huang, Parit Bugis dan Muara Payang.

Pada peringkat permulaan katanya, projek itu bermula dengan menaiktaraf sistem peparitan dan saliran melalui pembinaan ban.

“Setakat ini, kita mengenal pasti kawasan seluas kira-kira 4,000 hektar bagi tujuan ini. Pada masa yang sama, kerajaan juga sudah meluluskan peruntukan untuk menyediakan perkhidmatan feri. Ini merupakan usaha jangka pendek.

“Perlu diingatkan, usaha membangunkan kawasan ini merupakan perancangan jangka panjang yang pastinya akan mengambil masa untuk dilaksanakan,” katanya kepada media di sini, hari ini.

Dalam perkembangan berkaitan, beliau turut menyertai kempen bersama calon GPS Tanjung Manis, Ir Yusuf Abd Wahab sambil bertemu rakyat di sekitar kawasan Sare, di Sarikei.

BERITA LAIN

SUKMA: Sarawak sasar 70 pingat emas – Abdul Karim

KUCHING: Sarawak menyasarkan kutipan sekurang-kurangnya 70 pingat emas dalam misi memburu gelaran juara kali keempat pada temasya Sukan Malaysia (SUKMA) ke-21 yang dijadual berlangsung dari

Nanta kesal akaun TikTok palsu guna namanya

KUCHING: Menteri Kerja Raya Datuk Seri Alexander Nanta Linggi menjadi mangsa pihak tidak bertanggungjawab apabila terdapat akaun TikTok palsu yang menyamar menggunakan nama Alexander Nanta

Impian enam tahun tercapai, terima kasih Datuk Ding !

BINTANGOR: Impian enam tahun seorang remaja perempuan untuk mendapat kelulusan taraf kewarganegaraan akhirnya kesampaian apabila permohoban itu diluluskan oleh Kementerian Dalam Negeri (KDN). Permohonan remaja

BERITA TERBARU

SUKMA: Sarawak sasar 70 pingat emas – Abdul Karim

KUCHING: Sarawak menyasarkan kutipan sekurang-kurangnya 70 pingat emas dalam misi memburu gelaran juara kali keempat pada temasya Sukan Malaysia (SUKMA) ke-21 yang dijadual berlangsung dari