HSL berbuka puasa bersama pengamal media di Sarawak.

Tarik minat pelabur asing menerusi tenaga hijau

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email

KUCHING: Sarawak memfokuskan kelebihan daya saing menerusi ketersediaan tenaga hijau yang boleh diperbaharui bagi menarik dan meningkatkan kedatangan pelabur asing.

Timbalan Premier, Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan berkata, empat buah negara disasarkan untuk meningkatkan promosi pelaburan tersebut iaitu Singapura, Australia, Korea Selatan dan Jepun.

Katanya, pembinaan hubungan bersama pelabur asing itu dilakukan dengan pendekatan penglibatan bersemuka secara langsung berbanding komunikasi maya bagi meningkatkan keyakinan mereka terhadap Sarawak.

“Kita perlu sedar bahawa Sarawak bukan sahaja bersaing dengan negara jiran, tetapi juga bersaing dengan negeri lain di Malaysia untuk pelaburan.

“Oleh itu, Sarawak perlu memanfaatkan lebih banyak kelebihan daya saing kita terutama mengenai ketersediaan tenaga hijau boleh diperbaharui,” katanya dalam ucapan penggulungan kementeriannya di Dewan Undangan Negeri (DUN), hari ini.

Awang Tengah yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa, Industri dan Pelaburan menambah, Sarawak kini amat mengalu-alukan pelaburan langsung domestik (DDI) dan pelaburan langsung asing (FDI) bukan sahaja dalam industri huluan tetapi juga hiliran dan industri tambah nilai sejajar dengan Strategi Pembangunan Pasca-Covid-19 tahun 2030 (PCDS 2030).

Bagi meningkatkan minat terhadap projek-projek di sini, Awang Tengah menegaskan Kerajaan Sarawak akan terus meningkatkan kemudahan infrastruktur bagi mewujudkan persekitaran lebih kondusif dan cergas untuk perniagaan berkembang dan maju.

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

30 Mac 2023

Berita Terbaru