ARTIKEL

TEKNIK SIRAMAN KEBUN SAYUR

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

»BAGAIMANA nak tahu jumlah atau kadar siraman yang diperlukan untuk tanaman?

Terdapat beberapa teknik menyiram yang perlu diketahui bagi memanfaatkan sepenuhnya usaha penyiraman anda. Sebagai contoh, menyiram anak benih berbeza dengan menyiram tanaman seperti sayur-sayuran.

Teknik menyiram tumbuhan di taman berbeza dengan tumbuhan di dalam bekas atau pot. Waktu menyiram juga harus diambil kira.

Menyiram pada pagi adalah lebih baik berbanding tengah hari. Memahami perbezaan ini, anda boleh memaksimumkan kecekapan penyiraman.

Terdapat kesilapan penyiraman perlu dielakkan supaya tanaman anda mendapat semua air yang diperlukan untuk penuaian sihat.

ANAK BENIH KURANG ATAU TERLEBIH AIR

Oleh sebab tumbuhan baharu mengembangkan akarnya, anak benih yang ditanam dan muda memerlukan bekalan lembapan berterusan — jangan biarkan ia kering.

Siram benih dengan sederhana setiap pagi dan semak semula pada petang.

Jika kerak kering terbentuk di permukaan tanah, benih baharu boleh menjadi sukar bercambah dan boleh mematikan benih tersebut.

Sebaliknya, jangan biarkan tanah menjadi terlalu basah.

Terlalu banyak menyiram, boleh menyebabkan penyakit seperti lembapan dan kulat yang membunuh anak benih muda. 

KEKERAPAN MENYIRAM

Pekebun harus peka jadual menyiram tumbuhan yang tumbuh secara aktif.

Penyiraman sederhana secara kerap boleh menyegarkan tanaman dalam jangka pendek, tetapi ia juga menggalakkan pertumbuhan akar cetek.

Hal ini menyebabkan tumbuhan cepat kering apabila permukaan tanah kering. Ia berlaku dengan cepat sekiranya cuaca panas dan cerah.

Cara terbaik untuk mengetahui sama ada kebun sayur anda memerlukan air adalah dengan memasukkan jari anda ke dalam tanah beberapa inci.

Jika terasa kering, ia memerlukan air. Sekiranya tanah lembap, jangan siram untuk satu atau dua hari lagi.

MENYIRAM KETIKA CUACA PANAS

Masa terbaik untuk menyiram taman anda adalah pada pagi.

Apabila daun basah, daun itu mempunyai banyak masa untuk kering sebelum malam.

Penyiraman semasa cuaca panas panas atau siang menyebabkan air menyejat lebih cepat dan kurang sampai ke zon akar.

Pada waktu petang, apabila suhu menurun penyejatan perlahan, tetapi suhu malam yang lebih sejuk juga memihak kepada penyebaran beberapa penyakit daun.

Jika anda menyiram pada waktu petang, elakkan membasahi daun. Tumbuhan mendapat kelembapan melalui akar, bukan daun.

Siram terus ke permukaan tanah dan elakkan membasahi daun kerana air membantu menyebarkan beberapa penyakit tumbuhan.

BERITA LAIN

Jaga aib diri, orang lain

MENJAGA aib sesama manusia menjadi tanggungjawab yang dianjurkan dalam Islam. Pentingnya perbuatan menahan diri daripada mengumpat dan mencari kesalahan orang lain. Allah SWT juga memberikan

Bentuk peribadi pelajar

BARU-BARU INI, Mukhayyam Dakhili Tunas Kadet Remaja Sekolah Musleh (TKRSM) bagi murid Tahun 4 berlangsung dengan jayanya di Sekolah Rendah Islam Al-Amin Kota Samarahan. Program

Wanita 66 tahun bersaing Ratu Cantik

“Usia bukan penghalang, saya sentiasa ingin mencuba untuk menyertai dunia ratu cantik kerana ia sesuatu yang sangat inklusif. Saya tidak pernah lupa tentang warisan budaya

Buang stigma masyarakat

“MENERUSI program ini, ia boleh memberi kepercayaan kepada ibu bapa. “Jadi, kepada mereka yang mempunyai anak autisme, jangan risau, sentiasa ada caranya untuk menangani mereka,”

BERITA TERBARU

PERKESO lancar operasi kesan majikan besar-besaran

KUALA LUMPUR: Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) melancarkan Operasi Pengesanan Majikan (Ops Kesan) Peringkat Kebangsaan 2024 secara serentak melibatkan 54 pejabat PERKESO di seluruh negara, semalam.

Service Sarawak permudah urusan rakyat

BETONG: Sarawak mengwujudkan Service Sarawak untuk memudahkan masyarakat setempat menerima pelbagai perkhidmatan kerajaan. Pelaksanaan Service Sarawak berlandaskan konsep “One Government at Your Service” di mana