Restoran Puzzle saji pelbagai menu istimewa pakej bufet Ramadan

Temu duga pelajar perubatan dalam talian

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
TEMU DUGA… Panel yang menjalankan sesi temu duga dalam talian dengan calon pelajar perubatan Unimas.

KOTA SAMARAHAN: Pandemik Covid-19 membuka jalan kepada Fakulti Sains Perubatan dan Kesihatan (FMHS) Unimas untuk mengadakan sesi temu duga dalam talian dengan calon pelajar perubatan.

Ketika wabak terus menular, warga universiti terus menyediakan ilmu kepada generasi baharu dan fakulti yang perlu menemu duga calon program sarjana dalam talian menghadapi pelbagai cabaran untuk ahli panelnya.

Dengan mengambil kira kakitangan universiti sebagai sukarelawan di pelbagai pusat vaksinasi, termasuk pusat vaksinasi Unimas, serta mengendalikan catatan klinikal pelajar, fakulti memutuskan untuk mengadakan sesi temu duga dalam talian bagi calon pelajar perubatan pada Sabtu dan Ahad.

Panel juga akan dibantu kakitangan Pusat Pembangunan dan Perkhidmatan IT (CITDS). Timbalan Dekan (Prasiswazah) Profesor Madya Dr Nariman Singmamae berkata, setiap ahli panel mewakili tahap berbeza  dalam program perubatan seperti pensyarah praklinikal dan pensyarah klinikal. Ketika ditanya, apakah sifat paling berharga bagi pelajar perubatan, Dr Nariman tanpa ragu-ragu menjawab, ketahanan.

“Profesion perubatan dilihat sebagai profesion yang mulia. Keupayaan untuk menjadi doktor perubatan menimbulkan kekaguman kepada pemohon,” katanya. Manakala bagi Ketua Penolong Pendaftar Masle Terhim, beliau mengakui bahawa temu duga dalam talian memberi cabaran kepada semua yang terlibat dan salah satu kekangannya ialah ahli panel untuk sesi temu bual.

“Oleh kerana setiap ahli panel terdiri daripada dua pensyarah, masing-masing dengan jadual waktu yang berbeza, panitia perlu mengatur dan merancang sesi dalam jangka waktu yang sangat ketat,” katanya. Sehubungan itu, panel juga mengakui lebih sukar untuk menjalani temu duga dalam talian berbanding bersemuka.

“Kebanyakan calon tidak dapat diuji dengan kemahiran seperti kesabaran, penyelesaian masalah dan sebagainya. “Selain itu, temu bual dalam talian banyak bergantung pada sambungan Internet di kedua-dua belah pihak,” katanya.

Jelas kenyataan itu juga, satu sesi diadakan pada 31 Mei lalu untuk 33 calon, dua sesi diadakan pada 17 dan 18 Julai 2021 untuk sejumlah 305 calon, dan sesi yang lain dijadualkan pada 24 Julai untuk 115 calon.

E-Paper

21 Mac 2023

Latest News