ARTIKEL

Terbalikkan, buang tong sampah ke parit

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

Tong sampah yang diletakkan di kawasan Buddhist Village, Jalan Tanjung Durian – Kopit, Bau diterbalikkan dan dibuang ke parit oleh individu tidak bertanggungjawab.

BAU: Tong sampah diterbalikkan dan dibuang ke parit, itu perbuatan yang dilakukan oleh individu tidak bertanggungjawab terhadap kemudahan awam berkenaan yang disediakan di kawasan Buddhist Village, Jalan Tanjung Durian – Kopit di sini.

Perbuatan vandalisme itu sekali gus mendapat kutukan daripada Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Serembu Miro Simuh, yang amat terkilan dengan tindakan sedemikian yang merosakkan harta awam.

“Masyarakat perlu memupuk nilai kepentingan bersama dan toleransi tinggi dalam memastikan setiap perkhidmatan yang kerajaan berikan, mendatangkan manfaat kepada rakyat,” katanya yang dihubungi, hari ini.

Manakala, Majlis Daerah Bau (MDB) memohon agar penduduk setempat lebih menghargai kemudahan yang diberikan kerana perbuatan merosakkan harta benda awam hanya akan mengundang kesusahan kepada penduduk yang lain.

“Perbuatan tidak bertanggungjawab seperti ini juga akan menyebabkan keindahan kawasan sekeliling terjejas,” katanya.

Justeru, MDB mengajak masyarakat agar menanam sikap bertanggungjawab dalam diri agar lebih menghargai kemudahan yang telah disediakan untuk kesenangan dan kesejahteraan bersama.

BERITA LAIN

Kapit berpotensi pengeluar utama koko

KOTA SAMARAHAN: Bahagian Kapit mempunyai potensi besar untuk dimajukan sebagai salah satu kawasan pengeluar utama koko di Sarawak. Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Katibas, Lidam

Dua saspek curi motosikal berjaya dicekup

MIRI: Seorang lelaki tempatan dan warganegara Indonesia yang terlibat dalam kes curi motosikal berjaya ditangkap oleh pasukan Bahagian Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD)

Tujuh lelaki ditangkap terlibat sabung ayam

MIRI: Tujuh lelaki berjaya ditangkap dalam serbuan sabung ayam di kawasan Kampung Bersatu, di sini, baru-baru ini. Ketua Polis Daerah Miri Asisten Komisioner Alexson Naga

BERITA TERBARU

Sarawak merambu numbuh kaunsil padi berau

BINTANGOR: Sarawak merambu numbuhka kaunsil padi berau kediri nentuka pemansang komoditit nya ulih dipejalai berurun agi. Menteri Industri Pemakai, Komoditi enggau Pemansang Wilayah Sarawak, Datuk

Asil dagang nambah 23.8 peratus

BANDAR SERI BEGAWAN: Penyampau dagang entara Sarawak enggau Brunei Darussalam nambah 23.8 peratus, manggai RM3.76 bilion ba taun 2023. Sapit Premier Sarawak, Datuk Amar Awang