Trending

Terrace saji hidangan berkualiti tinggi

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel

RESTORAN makanan kasual Malaysia yang baharu, Terrace telah dibuka di La Promenade Mall, Kuching bermula semalam.

Restoran ini dibuka dari jam 9.30 pagi hingga 9.30 malam setiap hari, menyajikan hidangan tempatan yang lazat daripada masakan Melayu hingga India.

Beroperasi dari jam 8 pagi hingga 9.30 malam, restoran ini diketuai oleh Ketua Chef Timothy Yong, seorang veteran industri yang mempunyai pengalaman selama 18 tahun di Perkhidmatan Terminal Lapangan Terbang Singapura (SATS).

Timothy mengetuai krew berbilang kaum termasuk jurumasak kedua (sous chef) Lenny Aman dan pembuat roti, Weena Ericha dan mereka membawakan pengalaman daripada senario makanan dan minuman tempatan.

Terrace adalah sebahagian daripada kedai makan Hock Seng Lee (HSL), yang termasuk Foo Man Ting, La Promenade Black Bean Coffee & Tea, Shang Pot dan bar ais yang akan datang.

Restoran itu terletak di tingkat bawah pusat beli-belah dalam unit sudut yang direka dengan menarik, yang bermula sebagai kantin kakitangan Menara HSL di tingkat lima.

“Saya menyertai HSL awal tahun ini kerana saya suka memasak makanan berkualiti dan berpatutan dalam persekitaran yang bersih untuk orang ramai.

“Saya sangat menyukai idea untuk menjadi sebahagian daripada kantin HSL yang melayani kakitangan syarikat pembinaan serta keluarga mereka, dan pekerja penyewa La Promenade.

“Pada pertengahan tahun, kami memutuskan untuk membuka Terrace kepada orang ramai di tingkat bawah.

Kami mengambil sebahagian daripada kantin terbaik dan menaik tarafnya untuk kegunaan awam.

Matlamat saya tetap sama iaitu makanan lazat, berkualiti tinggi, disediakan dalam persekitaran yang bersih, dilayan dengan harga yang berpatutan,” ujarnya.

Hidangan istimewa termasuk nasi beriani dengan daging lembu, kari ayam atau ikan goreng, tumis kacang pancang dengan tempeh, ikan tenggiri goreng berempah, selaian kegemaran tempatan seperti nasi goreng kampung, dan pelbagai jenis mi goreng dan kuetiau.

“Semuanya kami masak. Kami menggunakan dapur pusat di tingkat lima Menara HSL untuk persediaan, tetapi kami juga telah membina dapur baru yang menakjubkan di restoran baharu.

“Kami telah mengembangkan krew dapur dengan mereka yang berdedikasi.

Mereka ini saya pilih sendiri dan mereka akan menyediakan hidangan terbaik mereka untuk pelanggan,” ujarnya.

Sementara itu, Pengurus Komunikasi Korporat HSL Jennifer Tang berkata, harga ditawarkan berpatutan dengan nasi lemak klasik bermula dari RM8.90, sayur kari claypot RM10, dan tambahan seperti sambal telur pada RM3.50.

Manakala sarapan seperti roti bakar (breakfast of kaya toast) dan telur rebus dari RM2.50 sahaja.

“Hidangan minuman ada semuanya daripada teh-o hingga pencuci mulut seperti bandung grass jelly.

“Kami amat berbangga membawa Terrace kepada umum. Apa yang bermula sebagai dewan makanan untuk kakitangan telah berkembang kepada menyajikan makanan yang merangkumi keluarga dan rakan-rakan mereka

. “Selepas La Promenade Mall dibuka, kami membuka kantin kepada pekerja penyewa dan akhirnya, kami mencipta restoran baharu untuk orang ramai,” katanya.

Terrace dibuka setiap hari dan menawarkan pelbagai cara untuk memesan makanan termasuk menggunakan aplikasi, pesanan kaunter selain boleh makan di restoran dan bungkus.

Di samping itu, ia tempat letak kereta di La Promenade Mall percuma.

Terdapat juga tempat makan popular lain di dalam La Promonade Mall yang terletak di sepanjang Lebuh Raya KuchingSamarahan yang sibuk iaitu Authentic Chicken Rice, Zoro by Domus Group, SugarBun dan NOMS.

Selain bar ais, turut dibuka tidak lama lagi ialah K11 Karaoke. Untuk maklumat lanjut, layari lapromenademall.com. my dan hsl.com.my, atau ikuti @ lapromenademall di media sosial.

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

27 November 2023

Berita Terbaru