ARTIKEL

Khere Chiang (empat kiri) merakam gambar bersama warga Masjid Darul Ehsan ketika majlis agihan daging korban sempena Hari Raya Aidiladha.

Terus bantu satu sama lain, terutamanya golongan memerlukan

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUCHING: Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Kitang, Datuk Lo Khere Chiang, berharap rakyat di konstiuensinya dapat terus membantu satu sama lain, terutamanya golongan yang memerlukan.

Beliau memberitahu, setiap kali orang dalam komuniti membantu antara satu sama lain, ia akan menjadikan kehidupan mereka lebih mudah.

“Amalan sebegini adalah sesuatu yang berharga di Sarawak dan saya rasa amalan sebegini harus diteruskan pada tahun-tahun akan datang.

“Seperti di Kampung Haji Baki, setiap kali kami mendapat tahu ada orang yang menghulurkan bantuan, seperti rumah mereka hangus, kami memutuskan untuk membantu mereka, membina semula rumah mereka.

“Mereka yang bernasib baik, mereka akan membantu mereka yang kurang bernasib baik, dan ia menjadikan proses itu lebih mudah,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemu bual media semasa pengagihan daging korban di Masjid Darul Ehsan di sini sempena sambutan Hari Raya Aidiladha hari ini.

Tambah Khere Chiang, beliau ingin melihat rakyat Sarawak berkembang dengan amalan baik itu dan menjaga satu sama lain setiap kali mereka menghadapi masalah.

Bercakap mengenai majlis itu, beliau berkata, amalan itu diadakan setahun sekali, dan ia diserahkan secara turun-temurun.

“Saya telah menyumbang dua ekor lembu untuk Kampung Haji Baki, dan sebanyak lapan ekor lembu untuk enam kampung lain di bawah kawasan saya.

“Dan selepas korban, kami akan mengagihkan daging itu kepada semua orang di kampung itu juga,” katanya.

BERITA LAIN

Rujuk status tanah sebelum buat rumah

BINTULU: Penduduk khususnya di rumah panjang perlu merujuk status tanah kepada agensi berkaitan terlebih dahulu, sebelum mendirikan perumahan baharu di kawasan yang dikenal pasti. Menteri

Polis lumpuh sindiket gula-gula getah dicampur dadah

KUALA LUMPUR: Polis melumpuhkan sindiket pengedaran gula-gula getah dicampur dadah dengan merampas pelbagai jenis dadah bernilai RM5.02 juta dalam serbuan berasingan di Cheras dan Seri Kembangan, semalam.Pengarah

BERITA TERBARU