ARTIKEL

Tourists look at the view of the city from the observation deck of the Mahanakhon Skywalk in Bangkok on May 14, 2024. (Photo by Lillian SUWANRUMPHA / AFP)

Thailand perlu pertimbang pindahkan ibu negara

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

BANGKOK: Thailand mungkin perlu mempertimbangkan untuk memindahkan ibu negaranya, Bangkok kerana paras air laut yang semakin meningkat, kata seorang pegawai kanan di pejabat perubahan iklim negara itu kepada AFP pada Rabu.

Unjuran secara konsisten menunjukkan dataran rendah Bangkok berisiko ditenggelami lautan sebelum akhir abad ini. Sebilangan besar ibu kota yang sibuk itu turut menghadapi banjir semasa musim hujan.

Timbalan Ketua Pengarah Jabatan Perubahan Iklim dan Alam Sekitar Kerajaan, Pavich Kesavawong memberi amaran bahawa bandar itu mungkin tidak dapat menyesuaikan diri dengan dunia pada laluan pemanasan semasanya.

“Saya rasa kita sudah melepasi 1.5 darjah Celsius,” katanya kepada AFP, merujuk kepada peningkatan suhu global daripada tahap praindustri.

“Sekarang kita perlu kembali dan berfikir dengan penyesuaian.

“Saya bayangkan Bangkok sudah berada di bawah air, jika kami kekal dalam keadaan semasa ini,” tambahnya.

Kerajaan bandar Bangkok sedang meneroka langkah-langkah termasuk membina benteng, di sepanjang garis yang digunakan di Belanda, katanya.

Tetapi ia turut memikirkan rancangan untuk berpindah, kata Pavich, sambil menyatakan bahawa perbincangan masih bersifat hipotesis dan isu itu sangat kompleks.

“Secara peribadi saya rasa ia satu pilihan yang baik, jadi kita dapat asingkan modal, kawasan kerajaan dan kawasan perniagaan. “Bangkok masih menjadi ibu kota kerajaan, tetapi mungkin alihkan perniagaannya,” katanya.

BERITA LAIN

Tiga lelaki tiba-tiba rebah akibat rokok tercemar

BERLIN, Jerman: Dua lelaki tiba-tiba rebah semalamselepas menghisap rokok yang mengandungi bahan tidak diketahui, lapor agensi berita Jerman (dpa). Rokok berkenaan dipercayai dibeli daripada penjual

Buli siber beri kesan serius kepada kehidupan mangsa

BERLIN: Menteri-menteri Dalam Negeri negeri-negeri Persekutuan Jerman sedang meneliti sama ada untuk memperkenalkan kesalahan jenayah berasingan bagi pembulian siber, lapor agensi berita Jerman (dpa). Cadangan

BERITA TERBARU