ARTIKEL

Tiada atlet Sarawak yang sertai kontinjen negeri lain

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUCHING: Temasya Sukan Malaysia (SUKMA) XX Kuala Lumpur 2022 memperlihatkan bahawa tiada atlet Sarawak yang berhijrah atau mewakili negeri lain.

Pemangku Pegawai Eksekutif Perbadanan Sukan Sarawak (SSC) Semawi Mohamad menegaskan pihaknya tidak menerima sebarang laporan mengenai perkara itu susulan kelulusan penganjuran SUKMA XX 2022 yang berlangsung pada tahun ini.

Katanya, pengumuman bagi atlet-atlet negeri lain belum dilakukan setakat ini.

“Namun, di negeri ini, laporan yang kita terima menyatakan bahawa atlet kita kekal bersama Sarawak,” katanya kepada Arena Suara Sarawak.

Dedahnya, persiapan melibatkan semua atlet yang akan bertanding dalam kejohanan itu sudah memasuki fasa akhir.

“Persiapan atlet kita kini merangkumi kadar 90 peratus, dengan menampilkan seramai lebih 21 orang merupakan atlet dalam pasukan kebangsaan daripada 325 atlet,” tambah beliau lagi.

SUKMA XX 2022 Kuala Lumpur bakal berlangsung mengikut dua daripada tiga fasa yang ditetapkan Majlis Sukan Negara (MSN) pada tarikh bermula 17 hingga 26 Jun 2022 (fasa pertama), 15 hingga 24 Julai 2022 (fasa kedua), dan 19 hingga 28 Ogos 2022 (fasa ketiga).

BERITA LAIN

Malaysia langkah kanan, tuai dua pingat gangsa

PETALING JAYA: Malaysia memulakan kempen Kejohanan Tenpin Boling Remaja Asia ke-23 dengan langkah positif selepas menuai dua pingat gangsa pada hari pertama saingan yang berlangsung

BERITA TERBARU

Tiga lelaki tiba-tiba rebah akibat rokok tercemar

BERLIN, Jerman: Dua lelaki tiba-tiba rebah semalamselepas menghisap rokok yang mengandungi bahan tidak diketahui, lapor agensi berita Jerman (dpa). Rokok berkenaan dipercayai dibeli daripada penjual