Resepi DEBM menyakiti hati dari menantu yang tersakiti

Tiada pembubaran automatik

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar

KUCHING: Ketika darurat diisytiharkan oleh Yang diPertuan Agong Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah seperti peruntukan dalam Perlembagaan Persekutuan, maka pilihan raya di semua negeri di Malaysia ditangguh.

Ahli Majlis Tertinggi PBB Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, Seksyen 13 Ordinan Darurat (Kuasa Penting) 2021 menggariskan selama darurat berkuat kuasa, peruntukan yang berkaitan dengan pilihan raya Dun dalam Jadual Lapan Perlembagaan Persekutuan, Perlembagaan mana-mana Negeri dan undangundang Negeri tidak akan berkuat kuasa.

“Pilihan raya untuk Dun hendaklah diadakan pada tarikh yang difikirkan sesuai oleh Yang di-Pertuan Agong setelah berunding dengan pemerintah yang berkenaan atau Yang diPertua Negeri.

“Malah, ayat terakhir subklausa 13 (a) yang mengatakan “… Perlembagaan mana-mana Negeri dan undang-undang Negeri tidak akan berkuat kuasa”,” katanya kepada Suara Sarawak semalam.

Wan Junaidi yang juga Ahli Parlimen Santubong menambah, berdasarkan seksyen ini, peruntukan Perlembagaan dan undangundang negeri sehubungan dengan pilihan raya juga ditangguh.

“Oleh itu, tidak ada pembubaran automatik seperti yang diperuntukkan di bawah Perlembagaan Sarawak dan tiada pilihan raya diadakan.

“Tempoh Dun juga ditangguhkan pada 11 Januari lalu seperti yang diperuntukkan di bawah seksyen 1 (b) Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Penting) 2021,” jelasnya.

Tegasnya, Seksyen 1 (b) Ordinan ini dianggap telah mula beroperasi pada 11 Januari lalu. “Akibatnya sejak waktu itu, tempoh Majlis Negeri Sarawak juga ditangguhkan, seolah-olah waktunya tidak pernah bergerak.

“Oleh itu, ketika keadaan darurat tetap berlaku tidak boleh dikira sebagai sebahagian daripada penggal lima tahun Dun,” ujarnya.

Beliau memberitahu, Kerajaan Sarawak sekarang masih sah dan kuasa eksekutif dan perundangan Ketua Menteri dan barisan kabinetnya adalah di bawah seksyen 11 (b) Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Penting).

“Seksyen 11 (b) memberitahu Menteri Besar atau Ketua Menteri dan Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri atau Kabinet Negeri masing-masing yang ada sebelum penerbitan Perisytiharan Darurat pada 11 Januari 2021 yang telah dianugerahkan fungsi eksekutif akan terus menjalankan eksekutif kuasa negeri dan orang lain yang telah diberi fungsi oleh undangundang akan terus menjalankan fungsi tersebut

“Juga fungsi perundangan untuk membuat perundangan tambahan di bawah undangundang Persekutuan dan undang-undang negeri akan terus dilaksanakan oleh orang yang diberi kuasa oleh undang-undang tersebut,” katanya.

Tambahnya, dalam peruntukan terbabit, jelas bahawa Ketua Menteri dan Kabinetnya masih diberi kuasa penuh untuk memerintah sepanjang masa darurat hingga pada masa Yang di-Pertuan Agong berunding dengan Yang di-Pertua Negeri membubarkan Dun di bawah seksyen 15 (1) (b) Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Penting) 2021.

“Dengan kata lain, tempoh Majlis Negeri tidak berakhir pada 6 Jun 2021.  “Ia hanya berakhir 60 hari selepas tarikh darurat diangkat. “Sekiranya kita mengkaji keadaan darurat yang diisytiharkan pada Mei 1969, Parlimen akan ditangguhkan sehingga 20 Januari 1971,” katanya.

Menurutnya, tiada mesyuarat, calon terpilih yang memenangi pilihan raya 10 Mei 1969 tidak akan mengangkat sumpah sehingga Dewan Rakyat bersidang semula pada 20 Januari, 1971.  “Kabinet Persekutuan berfungsi sehingga Tunku Abdul Rahman meletakkan jawatan pada 22 September 1970, sehingga Kabinet Persekutuan juga berakhir,” katanya.

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

24 Mac 2023

Berita Terbaru

Bali rai Hari Nyepi

BALI: Pulau peranginan terkenal Indonesia, Bali kelihatan sunyi kerana penduduk