ARTIKEL

Tiga tersepit dalam kemalangan kendiri di jalan Kampung Stabun

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

SERIAN: Sebuah kenderaan jenis Perodua Alza terlibat dalam satu kemalangan kendiri dan terbabas di bahu jalan Kampung Stabun Batu 37, Jalan Kuching-Serian, di sini, hari ini.

Pusat Gerakan Operasi (PGO) Bomba menerima panggilan kecemasan berhubung kemalangan tersebut sekitar jam 9.01 pagi tadi.

Sejurus menerima laporan tersebut, enam anggota bomba dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Serian diketuai komander operasi PBK II KUP Dobbin Dindot digegaskan ke tempat kejadian.

TERBABAS… keadaan kereta dipandu mangsa terlibat dalam kemalangan kendiri.

Menurutnya, tiga mangsa, pemandu seorang lelaki tempatan, 36, serta dua penumpang warga Indonesia (lelaki, 4, dan perempuan, 55) tersepit di dalam kereta akibat kejadian tersebut.

“Dua orang mangsa berjaya dikeluarkan oleh orang awam sebelum ketibaan pihak bomba, manakala seorang lagi mangsa yang cedera dikeluarkan pasukan bomba.

“Pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) terus menghantar dua mangsa pertama, diikuti mangsa yang dikeluarkan kemudian ke Hospital Serian menggunakan jentera EMRS untuk tindakan susulan,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

TERSEPIT… mangsa tersepit di bahagian pemandu kereta.

Setelah memastikan keadaan terkawal dan selamat, pasukan bomba berangkat balik ke balai dan operasi ditamatkan kira-kira jam 9.43 pagi.

Mendedah lanjut, pemandu kenderaan mengalami kecederaan di pinggang, manakala penumpang wanita cedera parah di bahagian kepala. Sementara, kanak-kanak lelaki tidak mengalami sebarang kecederaan.

BERITA LAIN

MPC komited pacu pembangunan hidrogen di Sarawak

KUCHING: Perbadanan Produktiviti Malaysia (MPC) Wilayah Sarawak komited memacu peningkatan produktiviti industri hidrogen di negeri ini melalui pemerkasaan inisiatif pembangunan rangka kerja peraturan hidrogen yang

25 jelitawan rebut gelaran ratu cantik

KUCHING: Karnival Gawai Tematu 2024 dan Bitanding Dayung Gawea Tematu 2024 Edisi Kesembilan bakal menampilkan 25 finalis bagi merebut gelaran juara atau ratu cantik. Pengerusi

BERITA TERBARU

Fasiliti Stadium Sarawak akan dinaik taraf

KUCHING: Penaiktarafan fasiliti di Stadium Sarawak akan dilakukan susulan negeri ini sebagai tuan rumah bersama bagi Temasya Sukan Asia Tenggara (SEA) pada tahun 2027. Menteri

MPC komited pacu pembangunan hidrogen di Sarawak

KUCHING: Perbadanan Produktiviti Malaysia (MPC) Wilayah Sarawak komited memacu peningkatan produktiviti industri hidrogen di negeri ini melalui pemerkasaan inisiatif pembangunan rangka kerja peraturan hidrogen yang