ARTIKEL

Tipu sewa kereta, wanita dipenjara lapan bulan

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

KUCHING: Seorang wanita berasal dari Muar, Johor dijatuhi hukuman penjara lapan bulan oleh Mahkamah Majistret di sini, hari ini, atas kesalahan memperdaya seorang lelaki dalam urusan sewa sebuah kereta MPV mewah hingga mengalami kerugian RM343,000.

Tertuduh May Ling, 46, mengaku bersalah atas pertuduhan yang dibacakan jurubahasa di hadapan Majistret Zubaidah Sharkawi mengikut Seksyen 403 Kanun Keseksaan.

Mahkamah memutuskan tertuduh menjalani hukuman penjara bermula hari ini.

Berdasarkan pertuduhan, dia didakwa memperdayakan Nicholas,35, untuk menyewakan kereta jenis Toyota Alphard di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching (KIA), kira-kira jam 12.30 tengah hari, 2 Oktober 2020.

Tertuduh juga telah membuat pembayaran deposit sebanyak RM200 pada 29 September 2020 ke sebuah akaun milik sebuah syarikat sewa kereta.

Beberapa hari kemudian, tertuduh sekali lagi membuat pembayaran RM3,500 secara tunai untuk menyewa selama lima hari bagi tujuan melansungkan perkahwinan.

Selepas tempoh sewa kereta itu tamat, wanita itu gagal menggembalikan kepada pengadu seperti yang dijanji dan mendapati tertuduh telah balik meninggalkan KIA pada 2 Oktober 2020.

Pengadu mengalami kerugian berjumlah RM343,000 kerana sehingga laporan polis dibuat kerana kereta miliknya tidak diserahkan dan tidak dijumpai.

Pendakwaan kes dikendalikan oleh Inspektor Nur Syafiqa Nyaie Ilin manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

LAIN-LAIN BERITA

Pesara rugi hampir sejuta terpedaya polis palsu

MIRI: Seorang pesara swasta di sini terpaksa menanggung kerugian sebanyak RM900,000 akibat diperdaya oleh seorang individu yang menyamar sebagai pegawai polis. Pesuruhjaya Polis Sarawak Datuk

Kebajikan golongan OKU terus diperjuangkan

MIRI: Kebajikan serta sokongan untuk golongan orang kelainan upaya (OKU) akan terus diperjuangkan bagi memastikan mereka mempunyai peluang dan hak yang sama rata dalam kalangan

Seorang suspek kes ugut di Julau didenda RM100

SARIKEI : Seorang lelaki didenda RM100 oleh Mahkamah Majistret di Sarikei hari ini kerana dengan sengaja menyebabkan kecederaan kepada seorang individu. Ketua Polis Daerah Julau

BERITA TERBARU

Sarawak begunaka otonomi pengerai

SADONG JAYA: Sarawak agi tubah begunaka mesin mamogram ngambi tetangkupka pemayuh tubuh pesakit riman tusu di nengeri tu. Sapit Premier Sarawak, Datuk Amar Profesor Dr

Rebak baru diperansang bekebun lada

BETONG: Nembiak rebak baru diperansang ngaul diri dalam pengawa bekebun kelebih agi nanam lada. Sapit Premier Sarawak Datuk Amar Douglas Uggah Embas madahka menua tu

Asil lada belipat ngena teknologi baru

BETONG: Industri lada di nengeri tu disikap menyana ngambi ulih nerima ubah pemansang enggau teknologi baru, ku Sapit Premier Sarawak Datuk Amar Douglas Uggah Embas.