ARTIKEL

TLDM rancang bina MWL4 di Samalaju

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUCHING: Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dalam perancangan membina Markas Wilayah Laut (MWL) 4 di Samalaju, Bintulu bagi memperkukuhkan lagi operasi dan kawalan di seluruh perairan Sarawak.

Panglima Armada Timur, Laksamana Madya Datuk Sabri Zali berkata pihaknya melalui Kementerian Pertahanan (Mindef) sedang dalam peringkat akhir bagi proses perolehan tapak (Samalaju) daripada Kerajaan Sarawak.

“Kerajaan Sarawak telah menawarkan satu lokasi di Bintulu iaitu Samalaju dan sekiranya perolehan tanah itu menjadi kenyataan, saya rasa kita akan memulakan projek tersebut pada Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12).

“Ini bergantung kepada proses dan kemampuan kewangan kerajaan namun kerajaan sudah komited untuk melaksanakan projek MWL4 di Sarawak,” katanya.

Beliau menyatakan demikian pada sidang media selepas menyempurnakan upacara penutupan Latihan Pelayaran Operational Sea Training Exercise East (OSTEX EAST) 1/2022 di sini, hari ini.

Menjelas lanjut, beliau berkata pada masa ini, hanya terdapat tiga MWL di seluruh negara iaitu MWL1 di Kuantan, MWL2 di Sandakan dan MWL3 di Langkawi.

Justeru untuk operasi kawalan perairan Sarawak, Sabri berkata TLDM terpaksa menggerakkan aset dari MWL2.

Baca lain  Akui tertekan dengan PKP, kehabisan wang dan tidak dapat pulang ke Kapit, penganggur nekad terjun bangunan

“Kita menjalankan Operasi Satria secara 24 jam dalam 365 hari bagi menjaga Beting Patinggi Ali dan seluruh perairan Sarawak,” katanya.

Panglima Armada Timur, Laksamana Madya Datuk Sabri Zali (tengah) bercakap pada sidang media selepas menyempurnakan upacara penutupan Latihan Pelayaran Operational Sea Training Exercise East (OSTEX EAST) 1/2022 di sini, hari ini.

NOTIS TENDER

BERITA LAIN

Jambatan Sebauh dijangka siap lebih awal

SEBAUH : Kemajuan kerja-kerja pembinaan Jambatan Sebauh menyeberangi Sungai Kemena dekat sini berada pada tahap 12.67 peratus dan lebih awal. Menurut Timbalan Premier Datuk Amar

Bangunan Persatuan Autistik Kuching diperbesar

KUCHING: Kerajaan Sarawak menyediakan geran sebanyak RM4,179,000 untuk membina blok pendidikan tiga tingkat kedua Persatuan Autistik Kuching (KAA) yang baharu. Menteri Pembangunan Wanita, Kanak-kanak dan

BERITA TERBARU

Thailand perlu pertimbang pindahkan ibu negara

BANGKOK: Thailand mungkin perlu mempertimbangkan untuk memindahkan ibu negaranya, Bangkok kerana paras air laut yang semakin meningkat, kata seorang pegawai kanan di pejabat perubahan iklim

Eksport produk kayu menurun

KUCHING: Prestasi nilai eksport produk perkayuan Sarawak merekodkan penurunan sebanyak sembilan peratus dengan sebanyak RM682 juta berbanding RM752 juta untuk tempoh sama tahun lalu. Timbalan Premier Datuk Amar Awang Tengah Ali