ARTIKEL

Tolak hutang M40 masih miskin bandar

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

HAFIZ ABAS mengakui tertekan apabila dikategorikan sebagai golongan M40.

Dengan gaji hanya tidak sampai RM3,000 dan gaji isteri RM2,000, Hafiz mengakui masih kesempitan wang.

Bayaran kereta, rumah dan tanggungan lima anak yang bersekolah menyebabkan Hafiz terpaksa melakukan pekerjaan sampingan memandu e-hailing Grab.

Malah Hafiz mengakui, kos sara hidup yang semakin tinggi dengan harga barang yang semakin mencongak, bil elektrik dan air serta bayaran sampingan lain menyebabkannya mudah ‘naik angin’ kerana sentiasa tidak cukup wang.

Lebih menyedihkan, Hafiz hanya mempunyai wang saku sekitar RM150 setiap bulan untuk perbelanjaan diri sendiri selepas ditolak hutang.

Malah, Hafiz juga terkilan dengan sikap majikan acuh tak acuh dengan kebajikan kakitangan, tiada bonus, tiada kenaikan gaji tahunan menyebabkannya buntu.

Kisah Hafiz antara 1001 kisah, golongan M40 yang harus diberi perhatian kerajaan.

Memang benar gaji mereka mencecah lebih RM5,000 itu pun dicampur dengan gaji isteri.

Tetapi apabila individu itu membayar semua hutang sehingga menjangkau lebih RM3,000 bagaimana untuk meneruskan kelangsungan hidup.

Bagaimanapun, dengan keadaan ekonomi semasa selepas pandemik COVID-19 ditambah peningkatan kos sara hidup, adakah pengelasan pendapatan isi rumah baharu masih relevan?

Jika dilihat secara menyeluruh, sudah semestinya ia tidak lagi relevan dengan senario semasa hingga memerlukan kajian baharu untuk mengklasifikasikan kategori pendapatan isi rumah itu.

Persoalan, mengapa ia dahulu relevan diguna pakai dan apakah faktor menyebabkan ia tidak lagi bersifat demikian.

Semua persoalan ini perlu dijawab dan difikirkan agar tiada mana-mana individu terbeban ekoran senario ekonomi semasa.

Secara jelas, pengelasan kelas pendapatan isi rumah merujuk kepada kelas atau kumpulan isi rumah berdasarkan jumlah pendapatan diperoleh.

Mengikut Jabatan Statistik Malaysia, pendapatan adalah hasil biasa diperoleh dan pasti diterima semua ahli isi rumah daripada punca pendapatan seperti pendapatan bergaji, bekerja sendiri, harta dan pelaburan serta pindahan semasa diterima.

Di Malaysia, kelas pendapatan isi rumah diklasifikasi kepada tiga kumpulan utama, iaitu T20, M40 dan B40.

Kumpulan isi rumah bagi kategori B40 adalah isi rumah berpendapatan di bawah RM4,360, manakala M40 (RM4,360-RM9,619) dan T20 (melebihi RM9,619).

Klasifikasi ini merujuk kepada jumlah hasil pendapatan isi rumah diterima hingga 2020 kerana Jabatan Perangkaan Malaysia kemudiannya, mengeluarkan maklumat berkaitan pengelasan baharu isi rumah dengan kategori B40 dan M40 dibahagikan kepada empat kumpulan.

Manakala T20 dibahagikan kepada dua kumpulan utama mengikut had pendapatan isi rumah.

Ketika ekonomi semasa tidak menentu, ditambah peningkatan kos sara hidup.

Sudah tiba masanya pihak berwajib mengkaji kembali pengelasan pendapatan isi rumah ini.

Mungkin perlu diwujudkan satu mekanisme komprehensif dalam menentukan kelas pendapatan isi rumah.

Ia tidak lagi hanya bersandarkan jumlah pendapatan diperoleh semata-mata, tetapi perlu menilai dari pelbagai aspek termasuk keadaan ekonomi dan sosial semasa untuk memastikan kesamarataan, keadilan dan tiada penindasan berlaku.

Kita melihat golongan banyak mendapat perhatian daripada pelbagai agensi, sudah semestinya B40 dan kita bersetuju tumpuan itu. Ini kerana B40 perlu dibantu dan diberi perhatian sewajarnya.

Bagaimana pula golongan pendapatan isi rumah dalam golongan M40 dan T20 yang sering memikirkan tiada apa-apa diperoleh kecuali hanya membayar cukai?

Hakikatnya, golongan itu juga berjuang dan bekerja keras dalam memastikan kehidupan mereka stabil.

Jadi dalam memastikan pengelasan golongan isi rumah, aspek paling penting semestinya adalah melihat jumlah pendapatan diperoleh dan jumlah tanggungan.

Kita melihat senario bagi sebuah isi rumah tergolong dalam kumpulan T20.

Dengan jumlah pendapatan diperoleh, ia membolehkan isi rumah berkenaan tergolong dalam golongan T20.

Namun, jumlah pendapatan berkenaan tidak mengira berapa jumlah perlu ditanggung isi rumah.

Seandainya isi rumah mempunyai lima anak masih kecil dan perlu dihantar ke pusat jagaan sudah semestinya jumlah pendapatan diperoleh perlu dibelanjakan dahulu dengan membayar pusat jagaan terbabit.

Akhirnya jumlah pendapatan sebenar tidaklah mencapai status sebenar isi rumah T20, mungkin tergolong dalam kumpulan M40 atau terjerumus ke B40.

Di samping itu, aspek jumlah perbelanjaan juga perlu diambil kira dalam pengkelasan pendapatan isi rumah.

Ini kerana dengan jumlah pendapatan diperoleh sudah semestinya akan diagihkan untuk membayar bagi perbelanjaan tetap umpamanya hutang pinjaman rumah, kereta, persendirian dan pendidikan sekiranya ada.

Apabila aspek ini diambil kira, sudah semestinya ramai dalam kalangan isi rumah T20 mungkin akan tergolong dalam golongan B40 dan M40.

Dengan peningkatan Kadar Dasar Semalaman (OPR) yang sudah beberapa kali dinaikkan, ia pastinya memberi kesan amat signifikan dalam perbelanjaan membayar hutang pinjaman kepada institusi kewangan.

Apabila perbelanjaan diagihkan untuk membayar perbelanjaan tetap, akhirnya lebihan wang hanya cukup untuk menampung perbelanjaan harian sehingga hujung bulan.

Tiada wang lebihan untuk disalurkan kepada simpanan dan sebagainya bagi keperluan masa hadapan, ditambah peningkatan harga barang dan kos sara hidup sudah semestinya jumlah pendapatan diperoleh tidak mencukupi.

Kerajaan melalui Jabatan Perangkaan Malaysia sedang memuktamadkan hasil dapatan daripada Survei Pendapatan, Perbelanjaan dan Kemudahan Asas (HIES BA) 2022 membabitkan 92,000 isi rumah dijalankan bermula Januari hingga Disember 2022.

Rentetan itu, had pendapatan bagi setiap kumpulan dikemas kini dan hasilnya dijangka diterbitkan pada pertengahan 2023.

Ini satu tindakan baik dan kita perlu menyambut baik usaha kerajaan dalam membantu isi rumah.

Namun, apakah aspek diberi perhatian dalam menentukan had pendapatan isi rumah berkenaan?

Kita mengharapkan kajian seperti ini dapat membuat penambahbaikan kepada pengelasan pendapatan isi rumah.

Diharapkan tiada lagi rungutan dan ketidakpuasan hati setengah golongan memperkatakan mereka sering kali ‘ditindas’ dan tidak mendapat perhatian sewajarnya.

Sesungguhnya suasana kenaikan kos sara hidup terutamanya harga barangan dan perkhidmatan yang membebani rakyat, banyak pihak melihat golongan B40 dan M40 paling tertekan.

Justeru, pelbagai jenis bantuan diperuntukkan kerajaan kepada golongan berkenaan seperti Bantuan Sara Hidup dan sebagainya.

Namun, ramai yang tidak sedar sebenarnya ramai golongan M40 terutama yang tinggal di bandar-bandar besar kini sudah terjerumus ke dalam kelompok miskin bandar.

BERITA LAIN

Gas asli pastikan lampu rumah menyala

KEKAYAAN sumber gas asli yang ditemukan di ketiga-tiga wilayah – Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak – di negara ini, membolehkan penduduk menikmati bekalan tenaga mampu

Seimbangkan HIDUP, KERJAYA

KEBELAKANGAN ini, terdapat banyak penekanan berkaitan kepentingan mencapai keseimbangan antara pekerjaan dengan kehidupan. Ia merupakan isu hangat disebabkan peredaran masa yang banyak mengubah cara kita

Teroka tenaga kerja berkemahiran tinggi

BINTULU: Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) sering menjadi agenda utama pendidikan negara dalam menyediakan tenaga kerja yang berkemahiran tinggi, sejajar dengan keperluan industri

Jadi usahawan berinovasi

KUCHING: Usahawan Bumiputera perlu menghapuskan sikap kebergantungan kepada kerajaan untuk mengukuhkan perniagaan mereka, kata Timbalan Menteri Kesihatan Awam, Perumahan dan Kerajaan Tempatan Sarawak, Datuk Dr

BERITA TERBARU

Penganjuran Samarahan Family Fun Run promosikan ART

KOTA SAMARAHAN: Dalam usaha mempromosikan Transit Aliran Automasi (ART), acara ‘Samarahan Family Fun Run 2024’ bakal dianjurkan bagi memberikan kesedaran kepada orang ramai menggunakan perkhidmatan