Trending

Tragedi kereta api: PM Thailand Prayuth, ucap takziah kepada India

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel

BANGKOK: Perdana Menteri Thailand, Prayuth Chan-o-cha semalam menyampaikan takziah beliau atas insiden kemalangan kereta api di timur India, Odisha.

Menurut kenyataan Kementerian Luar, Prayuth mewakili kerajaan Thailand dan rakyatnya mengucapkan takziah kepada rakan sejawatnya di India, Narendra Modi, dan keluarga mangsa yang terlibat dalam insiden itu.

“Kami turut berdukacita bersama rakyat India dan mengucapkan semoga cepat sembuh kepada mangsa yang tercedera,” katanya dalam kenyataan pada Isnin.

Sementara itu, Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Luar, Don Pramudwinai turut menyampaikan ucapan takziah kepada rakan sejawatnya di India, Dr. Subrahmanyam Jaishankar.

“Kami sedih apabila mengetahui mengenai pertembungan dua kereta api di Odisha pada Jumaat, yang mengakibatkan ramai penumpang maut dan cedera.

“Pada masa sukar ini, saya ingin menyampaikan simpati kepada Tuan/Puan dan keluarga mangsa, serta rakyat India,” katanya.

Dalam kejadian tragis pada Jumaat, sekurang-kurangnya 275 orang terkorban manakala lebih 1,100 penumpang cedera.

Media melaporkan bahawa tragedi ini, disifatkan antara kemalangan kereta api paling dahsyat di India dalam tempoh beberapa dekad, disebabkan oleh kegagalan sistem isyarat elektronik hingga mengakibatkan kereta api penumpang menukar laluan dan bertembung dengan kereta api barang. – BERNAMA

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

22 September 2023

Berita Terbaru