ARTIKEL

Trump nafi rogol bekas kolumnis

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

NEW YORK: Donald Trump didakwa merogol seorang bekas kolumnis terkenal Amerika kemudian mengejeknya dengan komen memfitnah, menurut perbicaraan kes sivil AS yang mendengar tuntutan mahkamah terhadap bekas presiden itu.

Peguam untuk Trump, yang menafikan dakwaan itu berkata, plaintif E.

Jean Carroll didorong oleh wang dan kemasyhuran ketika hujah pembukaan memulakan prosiding yang dinanti-nantikan.

Carroll, 79, berkata Trump menyerangnya secara seksual di bilik persalinan di pusat beli-belah mewah Bergdorf Goodman di Fifth Avenue di Manhattan pada pertengahan 1990-an.

Katanya serangan itu berlaku selepas Trump bergurau meminta nasihatnya untuk membeli hadiah pakaian dalam wanita.

“Saat mereka berada di dalam (bilik persalinan) semuanya berubah. Tiba-tiba tiada yang menyeronokkan.

Trump hampir dua kali ganda saiznya,” kata peguam Carroll Shawn Crowley kepada Mahkamah Persekutuan Manhattan.

Perbicaraan, yang tidak bersifat jenayah, adalah sebahagian daripada masalah undang-undang yang mengancam untuk menggagalkan pencalonan Trump pada 2024 untuk penggal kedua presiden.

Ia berlaku hanya beberapa minggu selepas perbicaraan bersejarah Trump atas tuduhan jenayah berkaitan dengan pembayaran senyap kepada bintang lucah.

Baca lain  Fahami hubungan China-ASEAN, golongan muda mampu rapatkan perbezaan serantau

Carroll yang berada di mahkamah pada Selasa, pertama kali membuat dakwaan itu dalam petikan bukunya yang diterbitkan oleh Majalah New York pada 2019.

Trump menjawab dengan mengatakan beliau tidak pernah bertemu dengannya, bukan pilihannya dan mendakwa Carroll berbohong.

Carroll pada mulanya menyaman Trump kerana memfitnah pada 2019 tetapi tidak dapat memasukkan tuntutan rogol kerana statut pengehadan bagi kesalahan yang didakwa tamat tempoh.

Tetapi undang-undang baharu berkuat kuasa pada November tahun lalu di New York yang memberi tempoh setahun kepada mangsa serangan seksual untuk menyaman pendera mereka berdekad-dekad selepas serangan mungkin berlaku.

Peguam untuk Carroll memfailkan saman baharu yang menuduh Trump, apabila merogol dan meraba mangsa.

Ia juga termasuk fitnah untuk jawatan yang dibuat Trump di platform Truth Social pada Oktober dengan dia menafikan dakwaan rogol dan merujuk Carroll sebagai pekerjaan penipu sepenuhnya.

“Trump meneruskan serangan itu. Mengejeknya. Trump memusnahkan segala-galanya,” kata Crowley.

Joe Tacopina, yang mewakili Trump, berkata, tiada bukti serangan itu dan Carroll menyalahgunakan sistem untuk wang, atas sebab politik, dan untuk status. – AFP

BERITA LAIN

Banjir lahar sejuk landa Jawa Timur

JAKARTA: Sekurang-kurangnya 32 keluarga di Lumajang, Jawa Timur dipindahkan secara sukarela ke kawasan lebih selamat susulan limpahan banjir lahar sejuk yang dicetuskan Gunung Semeru pada

BERITA TERBARU

PDRM

Suspek kes amang seksual ditahan di Miri

SRI AMAN: Suspek lelaki dikehendaki polis yang disyaki melakukan amang seksual terhadap seorang kanak-kanak perempuan di kawasan tanah perkuburan lama, Kampung Kubal, Betong ditahan Jumaat

Pemancing udang jumpa mayat terapung

MIRI: Sembilan pemancing udang galah dikejutkan dengan penemuan mayat seorang lelaki dalam keadaan tidak sempurna di Sungai Kuala Baram di sini, hari ini. Ekoran itu,