Trending

Tunjuk bakat tarian melalui Juh Battle!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel

PENCARIAN kumpulan tarian terbaik Borneo bermula sekarang melalui Juh Battle. Rancangan realiti tarian yang kompetitif, yang dicipta Tiara Jacquelina yang juga penerbit eksekutif di bawah syarikatnya Enfiniti (M) Sdn Bhd.

Dihoskan oleh artis Hip-Hop dan DJ terkenal dari Sarawak Arabyrd, program ini akan dijurikan ikon tarian hebat seperti Suhaili Micheline, Raziman Sarbini dan Boojae Fadzil.

Bakal diterbitkan oleh Enfiniti dan TVS, Juh Battle membuka platform kepada penari dari seluruh Borneo untuk mempamerkan bakat mereka serta berpeluang memenangi hadiah utama RM30,000 dan mendapat gelaran Kumpulan Tarian Terbaik Borneo.

Rancangan pertandingan ini menyaksikan beberapa kumpulan bertanding melalui cabaran dan kejutan mingguan.

Rancangan ini yang diarahkan oleh Irwan Rauf, dijadual ditayangkan pada akhir 2021 di TVS – saluran 122 Astro, MyFreeview dan YouTube.

Tujuan utama rancangan ini adalah untuk menyatukan masyarakat melalui bakat tarian dan platform untuk mempamerkan penari terbaik dari Malaysia Timur.

Sebanyak 16 kumpulan akan dibimbing, dilatih dan dinilai oleh panel selebriti yang merupakan ikon tarian profesional dan berpengalaman di peringkat antarabangsa.

Menerusi ikon ini, kumpulan tarian yang terlibat akan mendapat pendedahan peringkat nasional.

Juh Battle dicipta oleh pelakon terkenal Tiara Jacquelina, yang terkenal dengan pementasan muzikal Puteri Gunung Ledang Tiara berkata, “Saya sentiasa terpukau dengan semangat dan energi yang diberikan penari dari Sarawak dan Sabah kerana jiwa mereka menjadi sebahagian daripada kehidupan dan budaya masyarakat di sana.

“Tarian merupakan cara terbaik untuk menghindari diri daripada tekanan, dan saya sangat teruja untuk melihat penari yang berkebolehan mengekspresikan diri mereka melalui pergerakan, serta menyaksikan mereka tampil di peringkat profesional,” katanya.

Tiara menjelaskan, beliau sudah lama tidak melihat rancangan realiti tarian di kaca TV, justeru program berkenaan masih diperlukan untuk menaikkan semangat.

Sentiasa mendahului dan memberikan tanda aras baharu untuk industri teater, filem dan muzik, pasukan Enfiniti juga akan memperkenalkan format penggambaran realiti TV hibrid, serta pematuhan SOP untuk memenuhi suasana norma baharu merangkumi pelaksanaan gelembung produksi untuk pasukan produksi dan peserta terlibat.

Kumpulan tarian dari kedua-dua negeri ini bakal menjalani uji bakat dalam talian.

Keseluruhan proses pertandingan akan dirakam di Auditorium Unimas, Kota Samarahan.

Manakala segmen juri mentor pula akan dirakam di Enfiniti Black Box Theatre di KL, juga melalui platform dalam talian.

Tambah Tiara, matlamat program untuk menghasilkan rancangan TV yang dapat menjangkau dan memberi inspirasi kepada penduduk Borneo – melalui medium popular dan menarik seperti tarian.

“Kami berharap golongan muda yang menonton rancangan ini akan mendapat inspirasi untuk menerima serta berintegrasi ke dunia teknologi digital dan media sosial yang bergerak pantas, malah cukup berani untuk bersaing dengan yang terbaik di dunia,” katanya.

Rancangan realiti TV seperti Juh Battle! akan memperlihatkan betapa pentingnya mempunyai impian dan cita-cita, bekerja keras, disiplin, akal, integriti dan ketahanan.

Uji bakat terbuka untuk kumpulan tarian gaya bebas. Kumpulan yang dipilih akan menerima panggilan daripada pasukan Enfiniti untuk pengesahan rasmi.

Tarikh akhir menghantar permohonan pada 31 Ogos depan.

Jangan lupa untuk mengikuti @ EnfinitiMY di Instagram, Facebook dan YouTube untuk makluman lanjut dan ikuti hashtag #JuhBattle #EnfinitiMY & #EnfinitiMakesMagic.

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

26 November 2023

Berita Terbaru