ARTIKEL

Ujian calitan rt-PCR tidak lagi diperlukan untuk masuk ke Bahagian Bintulu

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

BINTULU : Tiada lagi syarat menjalani ujian calitan RT-PCR bagi individu yang ingin memasuki Bahagian Bintulu mulai hari ini.

Mengesahkan perkara itu, Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Bahagian (JPBBB) Bintulu Jack Aman Luat.

Menurutnya, ia adalah arahan yang dikeluarkan oleh Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) pada Jumaat.

Katanya, Bintulu seperti juga bahagian lain harus akur terhadap keputusan JPBN apabila ujian calitan RT-PCR tidak lagi diperlukan ke atas setiap individu sudah lengkap dua dos vaksin Covid-19.

Bagaimanapun, bagi individu yang belum menerima suntikan vaksin, mereka perlu
mengemukakan keputusan ujian calitan RT-PCR selain permit polis untuk rentas bahagian bagi memastikan mereka bebas daripada jangkitan virus tersebut, katanya lagi.

“Pada masa sekarang, segala arahan berkaitan rentas bahagian termasuk kemasukan ke Bintulu adalah sama sebagaimana bahagian lain di negeri ini sekali gus memudahkan pergerakan semua pihak,” tambah Jack yang juga Residen Bahagian Bintulu.

Sebelum ini, Bintulu merupakan satu-satunya bahagian di negeri ini yang mengkehendaki setiap individu menjalani ujian calitan RT-PCR sekiranya ingin memasukan bahagian ini.

Malah, syarat kemasukan ini turut menimbulkan pelbagai rungutan di kalangan masyarakat yang menganggap ia membebankan ekoran kos yang tinggi dan sebagainya.

BERITA LAIN

280 individu sertai Larian Amal Rakyat 2.0

KUCHING: Seramai 280 individu telah menyertai program Larian Amal Rakyat 2.0 yang berlangsung semalam. Program larian tersebut anjuran Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG), Sekolah

BERITA TERBARU

PM Thailand disahkan positif COVID-19

BANGKOK, Thailand: Perdana Menteri Thailand, Srettha Thavisin, mengesahkan semalam bahawa beliau positif COVID-19. Srettha mengumumkan di akaun rasmi X miliknya bahawa beliau akan mengambil cuti