ARTIKEL

Umat Islam tidak memboikot produk bukan Islam tetapi beli produk Muslim terlebih dulu

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

Dakwaan sesetengah pihak yang mendakwa PAS yang berkempen untuk memboikot barangan bukan Islam adalah tidak tepat kerana Islam itu sendiri adalah lebih prihatin tentang kebersihan dan mengenai persoalan Haram dan Halal sesuatu produk.

Bagi PAS kempen “Beli Produk Muslim Dulu” adalah tindakan inklusif dan kompetitif dalam konteks perniagaan dan harus dilihat secara positif bukan sebagai negatif.

Hasil kajian keputusan menunjukkan bahawa harga barangan keperluan telah menurun dan ini secara tidak langsung memberi manfaat kepada pengguna dalam memilih barang keperluan mereka di pasaran.

Pada masa lalu, harga barang keperluan sukar dikurangkan maka dengan kempen ini akan membantu pengguna memilih barang yang mereka perlukan dengan harga yang kompetitif.

Hari ini, harga yang kompetitif di pasaran akan memberi kesan positif kepada ekonomi negara dan sebagai pengguna tanpa mengira bangsa dan agama akan mendapat manfaat daripada kempen ini. Mereka bebas memilih apa yang mereka perlukan dan tentunya umat Islam lebih suka barangan halal dan bersih dari unsur-unsur syubhah.

Yang bertentangan dengan halal adalah haram / tidak halal yang bermaksud terlarang dan dilarang. Mana-mana makanan atau minuman yang terletak di dalam kawasan kelabu dan tidak jelas di bawah kategori Halal atau bukan Halal diklasifikasikan sebagai ‘Syubhah’, yang secara alternatifnya dipanggil dipersoalkan atau diragui. Dalam kategori ini, sehingga status menjadi jelas, umat Islam harus mengelak daripada memakan makanan atau minuman syubhah

Maka tidak salah bahawa kempen ini memberi kesedaran dan pilihan bagi umat Islam untuk memilih barangan mereka sendiri dan secara tidak langsung boleh membantu meningkatkan ekonomi dan menyediakan peluang pekerjaan kepada belia yang ingin berniaga.

Bagi mereka yang mendakwa kepentingan mereka dipertaruhkan, mereka juga harus berfikir secara global tidak dalam erti kata sempit kerana pengguna juga berhak untuk memilih barangan mereka sendiri tanpa dibebani oleh kos barangan yang tinggi dan tidak memberi manfaat kepada pengguna.

Sebenarnya tiada usul perkauman dalam hal ini kerana pengguna tanpa mengira bangsa dan agama akan dapat memanfaatkan hasil kempen ini dengan harga barang keperluan diturunkan secara mendadak. Mungkin yang terjejas adalah pengeluar produk tertentu saja,

Jofri Jaraiee
Pesuruhjaya PAS Sarawak

BERITA LAIN

BERITA TERBARU

Teknik eratkan hubungan keluarga

SIKAP SEDERHANA keluarga adalah suatu cara hidup yang mendasarkan diri pada prinsip kesederhanaan, kecukupan dan keutamaan dalam setiap aspek. Pendekatan ini dapat mengeratkan hubungan ahli