ARTIKEL

Unit risikan ditugas semula

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

WASHINGTON: Tentera Udara Amerika Syarikat menugaskan semula unit perisikan selepas maklumat sulit Pentagon didakwa dibocorkan tentera udara Jack Teixeira di tengahtengah siasatan masih dijalankan, kata jurucakap Tentera Udara Ann Stefanek dalam satu kenyataan kepada Sputnik.

“Sayap Perisikan 102 pada masa ini tidak melaksanakan misi perisikan yang ditugaskan.

“Misi itu ditugaskan semula buat sementara waktu kepada organisasi lain dalam Tentera Udara,” kata Stefanek pada Selasa.

Stefanek menambah, Setiausaha Tentera Udara Frank Kendall mengarahkan Inspektor Jeneral Tentera Udara untuk menyiasat pematuhan keseluruhan terhadap dasar, prosedur dan piawaian, termasuk persekitaran unit dan pematuhan di Sayap Perisikan 102 dengan kebocoran maklumat keselamatan negara.

Menurut memo yang diperoleh oleh Sputnik, pemimpin kanan di jabatan Tentera Udara mengarahkan ‘securityfocused stand-down’ dijalankan dalam tempoh 30 hari akan datang di setiap unit di seluruh cawangan tentera untuk menilai semula postur dan prosedur keselamatannya dan mengetahui akses setiap individu.

Memo itu menyatakan bahawa kebocoran itu berpotensi memberi kesan kepada konflik di Ukraine, termasuk hubungan AS dengan sekutu dan rakan kongsinya.

Pada Khamis lalu, FBI menahan Teixeira, seorang anggota Pengawal Kebangsaan Tentera Udara AS, berusia 21 tahun, atas dakwaan penglibatannya dalam membocorkan dokumen sulit.

Menurut The Washington Post, Teixeira mula menerbitkan dokumen sulit mengenai Discord sekitar Februari 2022, ketika permulaan operasi ketenteraan Rusia di Ukraine.

Pakej dokumen rahsia Jabatan Pertahanan AS yang dibocorkan dalam talian telah mendedahkan beberapa analisis ketenteraan Washington yang sangat sulit.

Pada Jumaat, mahkamah persekutuan di Boston mendakwa Teixeira memiliki, penyingkiran dan penghantaran maklumat sulit tanpa kebenaran, dan memerintahkan dia ditahan sehingga perbicaraan seterusnya yang dijadualkan pada Rabu. – Bernama

BERITA LAIN

Empat maut dalam insiden tanah runtuh di Antipolo

MANILA: Kejadian tanah runtuh di bandar Antipolo, timur Manila meragut empat nyawa setakat ini, menurut jurucakap Pejabat Pengurusan Pengurangan Risiko Bencana Bandar Antipolo, Relly Bernardo

Budak 5 tahun dijangkiti selesema burung

PHNOM PENH: Seorang kanak-kanak perempuan berusia lima tahun dari Wilayah Takeo di selatan Kemboja disahkan dijangkiti selsema burung H5N1, menjadikan jumlah kes kepada tujuh sejak

Singapura benarkan 16 serangga dimakan

SINGAPURA: Agensi Makanan Singapura (SFA) pada Isnin telah meluluskan 16 spesies serangga untuk makanan manusia termasuk serangga tertentu seperti cengkerik, belalang juta, belalang, “mealworm”, ulat

BERITA TERBARU

Penganjuran Samarahan Family Fun Run promosikan ART

KOTA SAMARAHAN: Dalam usaha mempromosikan Transit Aliran Automasi (ART), acara ‘Samarahan Family Fun Run 2024’ bakal dianjurkan bagi memberikan kesedaran kepada orang ramai menggunakan perkhidmatan