Trending

Untung bersih suku kedua KLCCP Stapled Group meningkat kepada RM180.8 juta

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel

KUALA LUMPUR: KLCCP Stapled Group mencatat keuntungan bersih lebih tinggi kepada RM180.8 juta bagi tempoh suku kedua berakhir 30 Jun, 2023, daripada RM165.18 juta bagi suku sama tahun lepas, didorong oleh pertumbuhan kukuh dalam segmen hotel dan perkhidmatan pengurusan.

Kumpulan itu meliputi KLCC Property Holdings Bhd dan KLCC Real Estate Investment Trust (KLCC Reit).

Dalam makluman kepada Bursa Malaysia hari ini, kumpulan itu berkata perolehan hasilnya turut meningkat kepada RM394.63 juta dalam suku berkenaan daripada RM350.31 juta, dipacu oleh peningkatan prestasi semua segmen perniagaan susulan pertambahan aktiviti perniagaan dan mesyuarat, insentif, konvensyen dan pameran (MICE).

Selain itu, dalam kenyataan berasingan, ia berkata segmen pejabat terus menjana pulangan lebih stabil yang diterajui oleh Menara Berkembar Petronas, Menara 3 Petronas, Menara ExxonMobil dan Menara Dayabumi dengan hasil dan keuntungan sebelum cukai masing-masing sebanyak RM145.4 juta dan RM119.6 juta.

Suria KLCC serta podium runcit Menara 3 Petronas yang mewakili segmen runcit, mencatat hasil lebih tinggi sebanyak RM128.5 juta, peningkatan sebanyak 2.6 peratus berbanding tempoh sama tahun lepas dengan keuntungan sebelum cukai meningkat kepada RM97.2 juta.

“Segmen hotel dan perkhidmatan pengurusan juga meningkat, didorong oleh kehadiran pihak penaung hotel dan pertambahan aktiviti penyelenggaraan yang dijalankan oleh segmen pengurusan fasiliti,” katanya.

Menurutnya, segmen hotel yang merangkumi Mandarin Oriental Kuala Lumpur, terus mencatat prestasi memberangsangkan pada suku kedua 2023 susulan kadar penginapan yang lebih tinggi.

Ketua Pegawai Eksekutif Datuk Md Shah Mahmood berkata kumpulan berkenaan menjangkakan pertumbuhan positif tersebut akan berterusan sehingga suku akan datang dengan peningkatan semula aktiviti acara dan pelancongan MICE domestik serta antarabangsa.

Lembaga Pengarahnya telah mengumumkan dividen 8.8 sen bagi sesaham dengan pembayaran setakat ini pada 17.3 sen. – BERNAMA

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

22 September 2023

Berita Terbaru