ARTIKEL

Urusan perjalanan, bagasi jemaah haji Malaysia semakin mudah

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUALA LUMPUR: Jemaah haji Malaysia mendapat manfaat besar daripada “Makkah Route Initiative” yang kini memasuki tahun keenam, yang menyelaraskan pengalaman perjalanan mereka dengan memastikan perkhidmatan pengurusan dan penandaan bagasi yang lancar di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

Perkhidmatan itu menghapuskan keperluan menunggu untuk menuntut bagasi di Arab Saudi, membolehkan pemindahan terus bagasi ke penginapan di Makkah dan Madinah, lapor Agensi Akhbar Saudi (SPA).

Proses penandaan bagasi, yang diselia oleh Kementerian Haji dan Umrah, bermula di KLIA.

Pasukan khusus akan mengurus dan melabelkan bagasi dengan butiran penerbangan, maklumat peribadi dan butiran penginapan.

Jemaah juga menerima kad yang bersesuaian dan label pasport untuk memudahkan pengenalan. Setibanya di Lapangan Terbang Antarabangsa Raja Abdulaziz di Jeddah dan Lapangan Terbang Antarabangsa Putera Mohammad bin Abdulaziz di Madinah, jemaah dipindahkan ke bas khusus, manakala bagasi mereka dihantar secara berasingan oleh badan-badan yang bekerjasama, memastikan setiap bagasi jemaah sampai ke tempat penginapan dengan cekap.

Dilaksanakan oleh Kementerian Dalam Negeri dengan kerjasama rakan kerajaan, Makkah Route adalah sebahagian daripada Program Pengalaman Jemaah di bawah Wawasan Saudi 2030.
Program ini bertujuan untuk meningkatkan perjalanan haji dan telah diterima baik oleh jemaah Malaysia, mencerminkan hubungan dua hala yang kukuh antara Malaysia dan Arab Saudi.

Sejak perintisnya pada 2017, Makkah Route telah mempermudah perjalanan ribuan jemaah Malaysia, dengan 11,000 telah tiba di Tanah Suci tahun ini.

Musim Haji tahun ini, bermula dari 9 Mei hingga 9 Jun, merangkumi 100 penerbangan sewa khas oleh Malaysia Airlines dan Saudia Airlines, yang menunjukkan kecekapan logistik dan dedikasi untuk kesejahteraan jemaah Malaysia.– BERNAMA-SPA

BERITA LAIN

PKR Kelantan wujudkan NGO Anak Muda MADANI

PASIR MAS, Kelantan: Parti Keadilan Rakyat (PKR) Kelantan akan membentuk satu badan bukan kerajaan (NGO) khas yang dikenali sebagai Anak Muda MADANI bagi menyantuni golongan

BERITA TERBARU