ARTIKEL

Utamakan diri, keluarga jangan ambil risiko

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

BINTULU: Ahli Parlimen Bintulu, Datuk Seri Tiong King Sing menggesa masyarakat Dayak khususnya Iban yang tinggal di bandar untuk menangguhkan hasrat untuk pulang ke rumah panjang masing-masing pada 1 Jun ini.

Beliau turut merayu orang ramai untuk terus duduk di rumah dan tidak merentas daerah.

“Orang ramai juga disarankan untuk tidak melakukan aktiviti ziarah pada Hari Gawai, sebaliknya menyambut perayaan dengan ahli keluarga yang tinggal sebilik sahaja.

“Jika kita sayangkan keluarga kita, kenapa kita perlu merisikokan diri dan keluarga semata-mata untuk berkumpul sehari dua? “Biarlah kita berkorban buat sementara ini dan menahan rasa sebak tidak dapat berjumpa selama dua tahun berturut turut,” katanya.

Beliau berkata demikian semasa lawatan pemeriksaan pematuhan prosedur operasi standard (SOP) Gawai di Rumah Raymond Plen, Sungai Gelam dan Rumah Saging Layang di Sungai Ensaie, Jalan Ulu Sebauh, semalam.

….Untuk berita selanjutnya dapatkan naskhah Suara Sarawak 31 Mei 2021

BERITA LAIN

Tingkatkan kesedaran bayar balik pinjaman

MUKAH: Perbadanan Pembangunan Perumahan (HDC) mendedahkan sebanyak RM477,189 jumlah tunggakan bayaran balik Skim Pinjaman Rumah Panjang direkodkan di Bahagian Mukah sehingga Julai 2024. Pengerusinya Abdul

Tawan Bung Muan pada Hari Sarawak

BAU: Tidak mensia-siakan cuti umum sempena sambutan Hari Sarawak ke-61 hari ini, kira-kira 500 penduduk dari sekitar daerah ini mengambil peluang mencabar diri ‘menawan’ puncak

Pendapatan isi rumah di Sarawak RM4,978

BINTULU: Kerajaan Sarawak kini sedang menumpukan usaha untuk meningkatkan lagi penengah pendapatan isi rumah di negeri itu, kata Premier Tan Sri Abang Johari Tun Openg.

Sarawak hanya mahu hak yang sedia ada

BINTULU: Premier Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg menegaskan bahawa Sarawak tidak berniat untuk menjatuhkan mana-mana entiti nasional seperti yang cuba ditularkan oleh

BERITA TERBARU

Tingkatkan kesedaran bayar balik pinjaman

MUKAH: Perbadanan Pembangunan Perumahan (HDC) mendedahkan sebanyak RM477,189 jumlah tunggakan bayaran balik Skim Pinjaman Rumah Panjang direkodkan di Bahagian Mukah sehingga Julai 2024. Pengerusinya Abdul

Anak beranak maut kemalangan rempuh lampu jalan

KUANTAN: Seorang bapa dan anak lelakinya maut apabila motosikal mereka terbabas dan melanggar lampu jalan di KM18 Jalan Jerantut-Temerloh berhampiran simpang Bukit Ketupat, malam tadi.

91 murid keracunan makanan, tiada kes kritikal

KOTA KINABALU: Pengarah Jabatan Pendidikan Negeri Sabah (JPNS) Datuk Raisin Saidin mengesahkan berlaku kes keracunan makanan melibatkan 91 murid Sekolah Kebangsaan (SK) Pulau Gaya semalam.