ARTIKEL

PARA peserta menjalankan pemasangan meter pintar ATEMS di Rumah Pintar UTS.

UTS cipta meter pintar canggih

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

SIBU: Dalam usaha menangani isu kualiti kuasa dan permintaan semakin meningkat untuk elektrik, Universiti Teknologi Sarawak (UTS) mencipta pemeteran pintar canggih yang dipanggil Alat Bantu Sistem Pemeteran Tenaga (ATEMS).

Jurucakap UTS dalam satu kenyataan berkata, projek mencipta meter pintar itu disokong kewangan oleh Sarawak Energy Berhad (SEB) di bawah Program Powering Ideas.

Jelas UTS, ATEMS direka dan dibangunkan oleh pasukan penyelidikan dan pembangunan (R&D) UTS untuk menyediakan sistem pemantauan masa nyata yang tidak mengganggu serta mesra pengguna untuk kualiti tenaga dan penggunaan elektrik di premis kediaman.

“Seperti yang diumumkan pada 5 Februari lalu, Menteri Sumber Manusia Steven Sim, HRD Corp dan UTS bekerjasama untuk menawarkan program latihan peningkatan kemahiran di wilayah tengah Sarawak untuk komuniti kurang mendapat perkhidmatan.
“Program ini memberi tumpuan kepada pendawaian dan pemasangan praktikal, teknologi rumah pintar, dan kemahiran keusahawanan berasaskan AI,” kata jurucakap UTS.

Dalam latihan teknologi rumah pintar baru-baru ini, katanya, peserta diperkenalkan kepada Rumah Pintar UTS, dengan sesi praktikal yang komprehensif dijalankan untuk memperkasakan individu dengan pengetahuan dan kemahiran yang diperlukan untuk mengemudi dan menggunakan teknologi pintar dengan berkesan.

Baca lain  Akibat melakukan amang seksual, remaja lelaki diperintahkan ke Sekolah Hendry Gurney

Latihan tersebut menurutnya untuk merapatkan jurang antara pengetahuan elektrik tradisional dan teknologi terkini memastikan peserta dilengkapi dengan baik untuk menyumbang kepada landskap teknologi rumah pintar yang berkembang pesat. Inisiatif tersebut menandakan sumbangan UTS kepada masyarakat di Sarawak dan landskap inovasi teknologi yang lebih luas, jelas UTS.

Bagi maklumat lanjut, sila hubungi Timbalan Pengarah Pusat Pendidikan Berterusan dan Pembangunan Profesional UTS Kee Keh Kim di talian 084-367519.

BERITA LAIN

Dua bot ditahan langgar syarat sah lesen

TANJUNG MANIS: Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Zon Maritim Tanjung Manis menahan dua bot tempatan selepas disyaki melanggar syarat sah lesen dalam satu operasi,

Tiga buruh ditahan positif dadah

MUKAH: Polis Mukah terus membendung aktiviti penyalahgunaan dadah dengan tangkapan tiga lagi lelaki tempatan dalam satu operasi di Jalan Selangau Mukah, semalam. Ketua Polis Daerah

BERITA TERBARU

Dua bot ditahan langgar syarat sah lesen

TANJUNG MANIS: Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Zon Maritim Tanjung Manis menahan dua bot tempatan selepas disyaki melanggar syarat sah lesen dalam satu operasi,