Trending

Venice tidak disenarai sebagai terancam

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel

ROM: Pertubuhan Pendidikan, Sains dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) memutuskan untuk tidak memasukkan Venice dan lagunnya dalam senarai tapak warisan dunia yang terancam, lapor Agensi Berita Jerman (dpa).

Keputusan itu dibuat oleh sebuah jawatankuasa UNESCO yang sedang bermesyuarat di Riyadh, Arab Saudi.

Bagaimanapun, jawatankuasa itu mengulangi kebimbangannya dalam usaha pemeliharaan sewajarnya terhadap bandar yang diiktiraf sebagai Tapak Warisan Dunia pada 1987.

Di tengah-tengah ancaman akibat perkembangan sektor pelancongan dan perubahan iklim, jawatankuasa itu berkata lebih banyak usaha mesti dibuat.

Datuk Bandar Venice, Luigi Brugnaro melahirkan rasa gembiranya dengan keputusan itu kerana menurut beliau pelbagai usaha dibuat untuk melindungi kawasan bandar.

“Rakyat Venice suka bandar mereka dan percaya pada masa depannya,” katanya dalam satu kenyataan.

Menteri Kebudayaan Itali, Gennaro Sangiuliano menyifatkan keputusan itu sebagai satu kemenangan besar untuk Itali.

Beliau berkata bandar Venice mengambil langkah berani untuk menguruskan pelancongan dan memastikan perlindungan status warisannya.

Pada Selasa, majlis bandar raya itu memutuskan untuk mengenakan bayaran €5 (AS$5.30) kepada pelancong yang berada di kawasan berkenaan untuk beberapa jam dan tidak bermalam. – Bernama-dpa

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

22 September 2023

Berita Terbaru