ARTIKEL

WASPADA ANCAMAN SIBER

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

DALAM dunia yang saling terhubung ini, teknologi menjadi wadah penting merangkumi setiap aspek kehidupan manusia.

Ia sekali gus memberi ancaman kepada keselamatan dalam dunia siber.

Setiap detik yang berlalu, kecanggihan alat bertambah menyebabkan cabaran dan ancaman terus meningkat dan menimbulkan risiko kepada individu, organisasi, malah negara.

Salah satu ancaman keselamatan siber paling biasa dan meluas ialah perisian hasad (malware) — direka untuk menyusup ke sistem komputer dan mengganggu fungsi normalnya.

Perisian hasad ini wujud dalam pelbagai bentuk termasuk virus dan perisian tebusan (ransomware) yang semakin berleluasa sejak kebelakangan ini.

Ancaman tersebut mempunyai sasaran untuk memuat turun data peribadi termasuk maklumat kad kredit, akaun bank dan perbankan atas talian.

Kemudian, ia digunakan untuk penggodam bagi tujuan kepentingan diri sendiri.

Justeru, orang ramai perlu peka ke atas perkara ini demi keselamatan masing-masing.

MINIMUM RISIKO

Untuk memerangi ancaman ini, perisian antivirus yang mantap, kemas kini sistem dan pengetahuan pengguna penting untuk meminimumkan risiko tersebut. 

Seterusnya, pengguna juga perlu berhati-hati dengan pancingan data yang boleh berlaku tanpa disedari.

Serangan pancingan data terus melanda individu dan organisasi, mengeksploitasi kelemahan manusia berbanding kelemahan teknikal.

Penjenayah siber menggunakan taktik kejuruteraan sosial seperti penyamaran dan e-mel yang mengelirukan, untuk menipu mangsa supaya mendedahkan maklumat atau menekan pautan tertentu.

Oleh itu, sikap waspada, ragu-ragu dan penggunaan pengesahan dua faktor perlu digunakan kerana ia boleh membantu mengurangkan risiko daripada diserang jenayah ini.

Sehungan itu, penting agar masyarakat meningkatkan kesedaran dan pendidikan keselamatan siber serta memperkasakan diri sendiri dengan ilmu berkaitan untuk mengenal pasti dan menentang serangan seumpamanya.

Sementara itu, pelanggaran data juga menjadi perkara biasa yang turut membawa kepada kebimbangan kerana boleh menjejaskan maklumat peribadi dan sensitiviti.

Penjenayah siber menyasarkan organisasi untuk mendapatkan akses tanpa kebenaran kepada pangkalan data, menjejaskan berjuta-juta data individu.

Maklumat yang dicuri ini mendorong kepada kecurian identiti, membolehkan penjenayah terlibat dalam aktiviti penipuan.

Langkah keselamatan berkesan seperti penyulitan, kawalan capaian dan audit keselamatan biasa boleh mengukuhkan perlindungan data.

Selain itu, amalan mementingkan privasi dan melaksanakan peraturan perlindungan data yang ketat boleh membantu meminimumkan risiko pelanggaran data.

Dalam pada itu, kelemahan pada sistem komputer yang boleh mengancam keselamatan komputer dikenali sebagai kerentanan Internet Benda (IoT) juga merupakan ancaman dalam dunia siber.

Percambahan peranti yang saling berkaitan dalam ekosistem IoT memperkenalkan sempadan baharu untuk ancaman keselamatan siber.

ANCAMAN BAHARU

Kelemahan dalam peranti IoT, selalunya berpunca daripada langkah keselamatan yang tidak mencukupi, boleh menjadi laluan kepada jenayah siber.

Peranti IoT yang terjejas boleh digunakan untuk melancarkan serangan, menceroboh privasi.

Menangani kelemahan IoT memerlukan mekanisme pengesahan yang mantap, kerap mengemas kini perisian dan mengutamakan reka bentuk serta keselamatan dalam pembuatan peranti IoT.

Melindungi diri dan aset digital sendiri memerlukan pendekatan pelbagai aspek, merangkumi pertahanan teknikal yang teguh, pengetahuan pengguna dan rangka kerja kawal selia.

Dengan memupuk kesedaran keselamatan siber dan melabur dalam langkah perlindungan lanjutan, kita boleh mengelakkan ancaman yang berkembang dan melindungi integriti dan privasi kehidupan digital masingmasing.

BERITA LAIN

Tarikan lampu raya Bang Man

KUCHING: Beberapa tahun lalu, apabila Abdul Rahman Othman mula membeli lampu hiasan untuk menghiasi rumahnya pada sambutan Hari Raya Aidilfitri, beliau tidak pernah membayangkan lampu

Tarikan air terjun Belaga

LOKASI yang jauh di pedalaman menjadikan Belaga sebagai destinasi yang penuh dengan hidupan flora dan fauna terpelihara. Antara tarikan yang menjadi tumpuan di Belaga adalah

BERITA TERBARU