HSL berbuka puasa bersama pengamal media di Sarawak.

Waspada masalah kesihatan mental

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
Gambar hiasan
Gambar hiasan

MASALAH kebimbangan, tekanan perasaan dan kemurungan sehingga menimbulkan peningkatan kes bunuh diri dan kes jenayah lain yang melibatkan kesihatan mental.

Sejak pandemik Covid-19 dan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan dua tahun lepas, Malaysia sendiri merekodkan hampir setengah juta penduduknya mengalami simptom depresi melalui laporan tinjauan Kebangsaan Kesihatan dan Morbiditi (NHMS) 2019.

Manakala, separuh daripada masalah kesihatan mental mula dikesan pada usia 14 tahun dan tiga perempat pada usia 20-an.

Menurut laporan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) lebih 703,000 kes kematian akibat bunuh diri dicatatkan setiap tahun di seluruh dunia, atau purata satu kematian bagi setiap 40 saat.

Bunuh diri merupakan satu daripada penyebab utama kematian di dunia dan penyebab keempat kematian bagi mereka yang berusia 15 tahun hingga 29 tahun. Setiap nyawa yang terkorban sekitar 135 ahli keluarga dan rakan terkesan dari segi impak secara emosi, sosial dan ekonomi.

Di negara kita kes bunuh diri di Malaysia meningkat 81 peratus dengan 1,142 kes dilaporkan tahun lalu berbanding 631 kes pada 2020.

Jumlah tersebut berdasarkan rekod Polis Diraja Malaysia (PDRM), yang turut melaporkan 467 kes bunuh diri dalam tempoh enam bulan pertama tahun ini.

Jelasnya, faktor penyumbang tingkah laku bunuh diri adalah pelbagai dan kompleks, seperti isu psikososial dan persekitaran, isu kewangan yang merangkumi kehilangan sumber pendapatan atau pekerjaan, penyakit mental seperti kemurungan, kurang sokongan sosial dan penyalahgunaan substans.

Di Sarawak, sebanyak 37 kes direkodkan oleh pihak polis bagi tempoh Januari hingga Mei 2021.

Menurut Menteri Kebajikan, Kesejahteraan Komuniti, Wanita Keluarga dan Pembangunan Kanak-Kanak Datuk Seri Fatimah Abdullah, bahawa kes bunuh diri meningkat 19.65 peratus bagi lima bulan pertama dalam tahun 2021 berbanding 46 kes keseluruhan pada tahun 2020.

Jelasnya, trend peningkatan adalah sebanyak 77 peratus dari tahun 2018 hingga tahun 2022 apabila kes bunuh diri pada 2019 meningkat 38.46 peratus daripada tahun 2018.

Menurut Fatimah, 89 peratus daripada kes bunuh diri melibatkan golongan lelaki yang kebanyakannya 96 peratus berusia 18 tahun ke atas.

Dari segi undang-undang pula, individu yang hendak membunuh diri boleh didakwa mengikut Seksyen 309 Kanun Keseksaan.

Seksyen tersebut memperuntukkan hukuman penjara maksimum satu tahun atau denda atau kedua-duanya sekali.

Ramai dalam kalangan badan berkanun bukan kerajaan dan netizen tidak bersetuju bahawa individu yang ingin membunuh diri dikenakan hukuman kerana mereka berpendapat individu terbabit mempunyai masalah kesihatan mental dan memerlukan sokongan moral.

Masalah kesihatan mental yang semakin membimbangkan harus dibendung sebaik mungkin lebih-lebih lagi dalam institusi kekeluargaan.

Sebelum usaha lain untuk memulihkan tekanan mereka, peranan keluarga amat penting dalam memberi sokongan dan dorongan kepada mereka.

Bekerjasama menangani masalah yang dihadapi boleh meringankan tekanan emosi individu.

Selain itu, jangan malu untuk mendapatkan rawatan kaunseling di pusat rawatan kesihatan mental.

Secara keseluruhannya, usaha membantu merawat mereka yang mempunyai masalah kesihatan mental oleh pelbagai pihak amat dihargai tetapi ia bergantung kepada individu terbabit untuk menerima rawatan.

Oleh itu, sebagai individu yang mempunyai kepercayaan agama masing-masing, penulis yakin dengan mendekatkan diri kepada Pencipta akan menjadikan seseorang itu lebih kuat dan tabah menempuh dugaan hidup walaupun pelbagai cabaran yang harus dilalui.

Yang pasti, sokongan semua pihak amat penting untuk membantu pesakit.

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

2 April 2023

Berita Terbaru