ARTIKEL

Wujud lebih banyak peluang pekerjaan

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

INISIATIF dalam Strategi Pembangunan Pasca-Covid-19 (PCDS) 2030 mampu mewujudkan lebih banyak peluang pekerjaan untuk meningkatkan ekonomi negeri dan taraf hidup rakyat.

Felo Akademi Sains Malaysia Datuk Dr Madeline Berma berkata, perancangan tersebut menunjukkan Kerajaan Sarawak memperakui keperluan untuk mewujudkan lebih banyak peluang pekerjaan.

Di samping itu, katanya, ia juga memberi sokongan kepada masyarakat yang terjejas serta memulihkan sektor ekonomi yang teruk terkesan akibat pandemik Covid-19.

“Memelihara dan mencipta pekerjaan yang baik untuk rakyat Sarawak, khususnya belia adalah keutamaan kritikal dalam perancangan itu.

“Jelas sekali, negeri ini menggunakan kemelesetan disebabkan Covid-19 untuk melatih semula dan mempersiapkan tenaga kerja untuk masa hadapan,” katanya.

Madeline berkata, dalam jangka masa pendek, Sarawak akan menumpukan peningkatan kemahiran secara pantas untuk memulihkan ekonomi dan memasukkan pekerjaan berpendapatan tinggi, kemahiran yang penting untuk mewujudkan momentum mencipta peluang pekerjaan yang mampan.

Untuk jangka masa panjang, negeri ini perlu memberi tumpuan kepada meningkatkan kemahiran dan melatih semula kemahiran bagi membolehkan individu beralih kepada kerjaya yang sejajar dengan trend kemahiran masa depan.

Selain harus memberi tumpuan kepada kecelikan digital dan kemahiran sosial serta emosi untuk pekerja kekal relevan dalam pasaran buruh yang lebih dinamik dan digital.

LAIN-LAIN BERITA

Bursa catat positif dalam dagangan awal

KUALA LUMPUR: Bursa Malaysia mencatatkan positif selepas merosot selama dua hari berikutan aktiviti pengambilan untung.  Pada 9.10 pagi, FTSE Bursa Malaysia KLCI (FBM KLCI) naik 0.49

Syarikat S’wak sertai pameran Gulfood Dubai

KUCHING: Sebanyak lapan syarikat di bawah Program Gate to Global (GTG) MARA menyertai Pameran Perdagangan Antarabangsa Gulfood 2024 di Dubai, Emiriah Arab Bersatu. Pameran di

162 kluster SPOC terima persijilan MSPO

KENINGAU: Sebanyak 162 Kluster Minyak Sawit Mampan (SPOC) melibatkan 177,355 pekebun kecil sawit persendirian (PKP) berjayamemperoleh Persijilan Minyak Sawit Mampan Malaysia (MSPO) di bawah seliaan

BERITA TERBARU

Kebajikan golongan OKU terus diperjuangkan

MIRI: Kebajikan serta sokongan untuk golongan orang kelainan upaya (OKU) akan terus diperjuangkan bagi memastikan mereka mempunyai peluang dan hak yang sama rata dalam kalangan