Trending

X50 pacu pertumbuhan segmen SUV

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel

KUALA LUMPUR: CGS-CIMB Securities Sdn Bhd menjangkakan X50 menjadi pemacu pertumbuhan baharu bagi pembuat kereta nasional, Proton susulan ia menawarkan pendedahan kepada pasaran baharu dalam segmen B kenderaan utiliti sukan (SUV).

Penganalisis Mohd Shanaz Noor Azam berkata, strategi pertumbuhan eksport Proton dijangka mula digerakkan menerusi X50 dengan syarikat itu merancang mengeksport model tersebut ke pasaran Thailand.

“Kami menyukai DRB-Hicom sebagai proksi pelan pemulihan Proton,” katanya dalam nota penyelidikan.

Kelmarin, Proton Holdings Bhd (Proton) secara rasmi melancarkan SUV keduanya, X50, kenderaan kedua yang diusahakan bersama rakannya, Zhejiang Geely Holding Group Co Ltd (Geely). Kerjasama itu menawarkan fleksibiliti untuk X50 dibangunkan dalam pelbagai saiz dan pilihan transmisi, termasuk untuk elektrifikasi.

Sejak 16 September, selepas dibuka untuk pendaftaran, SUV berharga di antara RM79,200 dengan RM103,300 itu mencatatkan lebih 23,000 tempahan dengan 70 peratus daripadanya bagi varian paling utama dan premium.

Proton memulakan pengeluaran X50 di barisan pengeluaran baharu di Tanjung Malim pada September.

Mohd Shanaz berkata, pengeluaran Proton tidak terjejas dengan Covid-19 yang berlaku di bahagian kejuruteraannya di Shah Alam, Selangor.

“Kami dapati Proton meningkatkan pengeluarannya dan pada masa ini mereka mengeluarkan kira-kira 4,000 dan 3,000 unit masing-masing bagi X50 dan X70 setiap bulan di Tanjung Malim,” katanya. – Bernama

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

26 November 2023

Berita Terbaru