Keselamatan keutamaan Sarawak Energy

PADA Ogos lalu, Projek Hidroelektrik Baleh 1,285megawatt mencatatkan kejayaan membanggakan apabila berjaya mencapai 4 juta jam bekerja dengan selamat tanpa sebarang kecelakaan (LTI).

Mengulas kejayaan ini, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Sarawak Energy Berhad (SEB) Datuk Sharbini Suhaili berkata keselamatan adalah keutamaan Sarawak Energy.

Menurutnya, semua kakitangan digesa untuk mematuhi semua peraturan keselamatan untuk memastikan semua orang pulang dengan selamat.

“Ini turut membabitkan pihak kontraktor yang bekerja dalam projek kami atau mana-mana pihak terlibat dalam operasi kami ‘Life Saving Rules’ dan prosedur operasi standard (SOP) Covid-19.

Sharbini menambah usaha paling signifi kan dilakukan oleh pasukan dan kontraktor Projek Baleh pada tahun ini ialah pengurusan situasi Covid-19 sejak pertama kali dilaporkan Januari 2020.

Abang Johari bersama Masing, Rundi, tetamu kehormat lain, ketua jabatan dan pemimpin masyarakat Baleh merakamkan gambar sempena lawatan kerja ke projek HEP Baleh.

Dengan persetujuan khas kepemimpinan kerajaan negeri, SEB dapat meneruskan pekerjaan di tapak Baleh sambil memastikan kesihatan dan keselamatan kakitangan, kontraktor dan komuniti berdekatan di bawah persekitaran yang terkawal.

“Bagi pihak SEB, saya ingin menyampaikan penghargaan kepada pasukan Projek Baleh dan kontraktor kami atas pencapaian keselamatan yang membanggakan ini dan mendesak semua mencontohinya dan kekalkan fokus aspek keselamatan,” tegasnya.

Kejayaan itu baru-baru ini diperingati pada pelancaran Minggu Kesihatan, Keselamatan, Keselamatan dan Alam Sekitar (HSSE) Baleh HEP yang bertemakan Embracing HSSE Culture: Assess, Comply and Empower di lokasi projek.

Pasukan dan kontraktor Projek Baleh berkumpul di lokasi untuk mengukuhkan komitmen mereka terhadap kesihatan, keselamatan dan persekitaran untuk mencapai sifar LTI dan kematian di tempat kerja.

Minggu HSSE ialah platform tahunan untuk menunjukkan dan mengukuhkan komitmen SEB mewujudkan persekitaran kerja yang selamat dengan menanamkan budaya keselamatan tapak yang kuat dalam kalangan kakitangan dan kontraktornya.

Pramod Kumar Karunakaran

Merasmikan acara itu, Naib Presiden Eksekutif Penyampaian Projek Ir Pramod Kumar Karunakaran, menegaskan kesihatan, keselamatan dan persekitaran sangat penting kerana SEB berusaha untuk memenuhi permintaan tenaga untuk Sarawak dan seterusnya di tengah-tengah cabaran pandemik Covid-19.

“Kami gembira dapat mengunjungi tapak Baleh untuk mengenali dan menghargai usaha anda dalam pencapaian yang sangat terpuji ini. “Tahun terakhir ini menyaksikan kita mencapai tahap kritikal dalam pembinaan terowong penyimpangan sungai Baleh HEP yang lebih daripada 700 orang bekerja di lokasi.

“Walaupun menghadapi pelbagai cabaran, kami tetap fokus kepada kepatuhan yang ketat terhadap keperluan kesihatan, keselamatan dan persekitaran dan dapat mencatat empat juta jam selamat tanpa kecederaan yang hilang pada Ogos lalu,” jelasnya.

Pramod menjelaskan, SEB melaporkan lebih satu juta jam kerja dilakukan tanpa kes Covid-19. “Ini dicapai melalui kepatuhan ketat terhadap SOP dan langkah khas yang diambil untuk mengawal kemasukan kakitangan ke dan dari lokasi projek dan termasuk pembentukan kemudahan kurantin di lokasi,” ujarnya.

Bekerjasama dengan agensi kesihatan Mengulas peningkatan usaha keselamatan di lokasi projek Baleh, Pramod mengatakan:

“Kami meningkatkan jumlah aset HSSE untuk meningkatkan Kesihatan, Keselamatan dan Alam Sekitar pengawasan di lokasi projek.

AUM PEMBERITA...Kepala Menteri Sarawak Datuk Amar Abang Johari Tun Openg (tengah) nyaut tanya pemberita pengudah ngelancharka kilang pengeluar enggau stesyen hidrogen keterubah ba Opis Sarawak Energy Berhad (SEB) di Bintawa, kemari. Bela dipeda Rundi (kanan) enggau Masing.

“Kami juga memanfaatkan teknologi dengan menggunakan aplikasi mudah alih Unsafe Act Unsafe Condition (UAUC) untuk meningkatkan kecekapan pengesanan, pemantauan dan penutupan tindakan tidak selamat dan keadaan yang tidak selamat di tapak projek.”

Selain program HSSE, SEB juga bekerjasama dengan Institut Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Nasional (Niosh) dan Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan (CIDB) untuk memastikan kompetensi semua pekerja.

Projek Baleh HEP setakat ini mengekalkan kadar kematian sifar dan kes Covid-19.

Pasukan ini bekerjasama dengan Pejabat Kesihatan Bahagian Kapit untuk menerapkan langkah proaktif untuk memerangi penyakit berjangkit seperti malaria dan denggi.

Program nyahkuman di tapak, pengujian sampel darah pekerja dan langkah pencegahan lain dilakukan secara berkala.

Sementara itu, Naib Presiden Kesihatan, Keselamatan, Keselamatan dan Alam Sekitar Marconi Madai menekakan kepentingan mengamalkan budaya bekerja selama di tempat kerja dan mengetengahkan tiga tingkah laku teras Menilai, Mematuhi dan Memberi Kuasa atau ACE sebagai sebahagian daripada Sarawak Energy HSE.

“Menilai merujuk kepada menganalisis semua potensi bahaya untuk mengurangi risiko; mematuhi bermaksud mematuhi undang-undang, standard dan prosedur; memberi kuasa kepada kakitangan untuk campur tangan dan menghentikan kerja sekiranya berlaku tindakan tidak selamat atau keadaan yang tidak selamat,” katanya.

Marconi berkata lagi, dalam mengejar Kecemerlangan HSSE, ia memerlukan komitmen semua orang untuk menerapkan budaya pelaksanaan disiplin dan panduan HSSE dalam lingkungan kerja harian.

Ketua Pegawai Eksekutif SEB Power James Ung turut mengucap tahniah kepada Pasukan Pengurusan Projek HEP Baleh dan Kontraktor terlibat dalam projek tersebut. “Keselamatan adalah keutamaan kami kerana melibatkan semua orang. Mari terus membina dan mengamalkan budaya keselamatan dalam semua proses serta tindakan kita,” tegasnya.

Suara Sarawak