ARTIKEL

Air pasang besar, penduduk bimbang kemunculan sang bedal

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

SARIKEI: Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Sarikei melakukan pemantauan rapi di beberapa penempatan berhampiran tebingan sungai, di sini, susulan laporan kemunculan sang bedal ketika air pasang besar di kawasan berkenaan.

Ketua Balai BBP Sarikei, Mahmudin Narudin berkata, setakat ini pihaknya menerima laporan kejadian berlaku di Kampung Baji.

Katanya, penduduk menyuarakan kebimbangan kerana haiwan itu sering timbul di permukaan air tidak jauh dari kediaman mereka.

Rakaman foto menunjukkan seekor buaya di bawah titian ketika air pasang besar di Kampung Baji, Sarikei.

“Dalam satu foto yang sempat dirakamkan oleh penduduk, kita boleh melihat kelibat repitilia ini dengan jelas di bawah titian. Kejadian ini dilaporkan berlaku semasa air pasang besar.

“Bagaimanapun ketika rondaan dilakukan, kita tidak menjumpai buaya seperti yang dilaporkan,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Dalam pada itu, penduduk yang tinggal di kawasan rendah diminta terus berwaspada berikutan fenomena air pasang besar yang melanda daerah ini sejak beberapa hari lalu.

BERITA LAIN

280 individu sertai Larian Amal Rakyat 2.0

KUCHING: Seramai 280 individu telah menyertai program Larian Amal Rakyat 2.0 yang berlangsung semalam. Program larian tersebut anjuran Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG), Sekolah

BERITA TERBARU