ARTIKEL

Helah timbus kayu balak tidak menjadi

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KANOWIT: Jabatan Hutan Sarawak (JHS) melalui Pejabat Hutan Wilayah Sibu berjaya merampas sebanyak 226 batang kayu balak haram pelbagai saiz dan spesies dengan nilai royalti dianggarkan berjumlah RM22,000.

Pengarah JHS Datuk Hamden Mohamad berkata, kesemua batang kayu balak itu di sembunyi dan ditimbus di dalam tanah di tiga lokasi berlainan berhampiran Sungai Lipus, Kanowit.

“Bagaimanapun, modus operandi pembalak haram yang menyembunyikan kayu balak haram tersebut ke dalam tanah tidak berjaya.

“Pasukan penguatkuasaan JHS berjaya mengesan taktik itu hasil maklumat risikan serta pemantauan yang berterusan, selain pengesanan awal menggunakan pelbagai peralatan teknologi terkini,” katanya.

Beliau menambah, setelah mengenal pasti lokasi yang dinyatakan, anggota penguatkuasaan Pejabat Hutan Wilayah Sibu telah menyerbu kawasan berkenaan.

“Anggota penguatkuasaan menggunakan mesin jengkaut bagi menggali dan mengeluarkan semula ke semua kayu balak haram itu.

….Untuk berita selanjutnya dapatkan naskhah Suara Sarawak 28 Apr 2021

BERITA LAIN

Kerap pantau harga barang

SIBU: Impak kenaikan harga diesel di Semenanjung kemungkinan akan memberi kesan kepada Sabah dan Sarawak. Kebimbangan ini disuarakan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit

Buli siber beri kesan serius kepada kehidupan mangsa

BERLIN: Menteri-menteri Dalam Negeri negeri-negeri Persekutuan Jerman sedang meneliti sama ada untuk memperkenalkan kesalahan jenayah berasingan bagi pembulian siber, lapor agensi berita Jerman (dpa). Cadangan

BERITA TERBARU