Joseph Entulu bidas Masing

KUCHING: Datuk Joseph Entulu Belaun membidas Presiden Parti Rakyat Sarawak (PRS) Tan Sri Datuk Amar Dr James Jemut Masing atas kenyataannya baru-baru ini apabila menyifatkan wakil rakyat yang melompat dari satu parti ke parti lain untuk tidak memperlakukan kecenderungan politik mereka sebagai ‘rumah pelacur jalanan. ‘

Kenyataan Timbalan Ketua Menteri itu merujuk kepada tindakan ADUN Ba Kelalan Baru Bian dan ADUN Batu Lintang See Chee How yang baru-baru ini menyertai Parti Sarawak Bersatu (PSB).

“Beliau (Masing) harus sedar bahawa Baru dan Chee How adalah dipecat oleh Parti Keadilan Rakyat (PKR).

“Mereka menyertai PSB kerana sudah menjadi wakil rakyat bebas,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Entulu, yang bakal dicalonkan PSB di DUN Tamin dalam pilihan raya negeri akan datang menambah perkara berkaitan bekas pemimpin PKR Sarawak itu sama sekali berbeza dengan yang dilakukan oleh Ahli Parlimen Lubok Antu, Jugah Muyang yang merupakan Naib Presiden PKR ketika dia memutuskan untuk melompat parti dan menyatakan sokongan terhadap Perikatan Nasional (PN) dan Gabungan Parti Sarawak (GPS).

“Sekarang setelah beliau menyerang Baru dan Chee How kerana menyertai PSB, alasannya untuk Jugah meninggalkan PKR adalah dilakukan dalam melaksanakan hak-haknya seperti yang termaktub dalam Artikel 10 Perlembagaan Persekutuan,” katanya.

Bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu turut mempersoalkan Masing tentang apakah hanya mereka yang memutuskan untuk menyertai GPS memiliki hak di bawah Artikel 10 tetapi semua parti lain tidak memiliki hak seperti itu.

“Masing menyatakan bahawa sebarang keputusan untuk bergabung dengan PSB adalah salah kerana PSB tidak dapat membantu siapa pun … kerana mereka tidak memiliki sumber daya.

“Nampak jelas Jugah meninggalkan PKR kerana parti itu miskin dan Jugah pintar menyokong GPS kerana boleh mendapat banyak sumber kewangan,” katanya.

Beliau juga mengatakan bahawa jika alasan Masing betul, maka semua wakil rakyat pembangkang harus melompat untuk bergabung dengan GPS.

“Kita mesti ingat bahawa Masing yang mengeluarkan kata-kata terkenal “jangan lawan towkay” merujuk pada pemotongan bantuan kepada petani miskin yang menyokong pembangkang,” katanya.

Suara Sarawak