ARTIKEL

Kesedaran bahaya wabak maut tinggi

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

SIBU: Menteri Muda Pendidikan, Sains dan Penyelidikan Teknologi Dr Annuar Rapaee puas hati terhadap pematuhan SOP di sekolah-sekolah rendah di sini.

Beliau berpendapat, pemakaian pelitup muka dalam kalangan murid menunjukkan ibu bapa prihatin untuk melindungi anak-anak mereka daripada wabak Covid19.

“Begitu juga guru yang menyediakan cecair pensanitasi tangan di sekolah.

“Suhu badan murid turut diperiksa di depan pagar sekolah sebelum masuk ke dalam kelas.

“Secara keseluruhannya, SOP daripada Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telah dipatuhi oleh semua sekolah-sekolah rendah amnya di Sibu.

“Syabas kepada ibu bapa, guru dan murid-murid kerana tahap kesedaran anda sangat tinggi dalam usaha kita memerangi wabak maut ini,” katanya ketika mengadakan tinjauan ke SK Abang Ali di sini, kelmarin.

Tinjauan mengejutnya untuk memantau pematuhan SOP Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) untuk sekolah rendah yang mula dibuka sepenuhnya mulai Khamis.

Sementara itu, Dr Anuuar yang juga Menteri Muda Kerajaan Tempatan dan Perumahan menyarankan agar penggunaan pelitup muka khususnya di tempat awam.

Menurutnya, beliau sebelum ini pernah mencadangkan agar sesiapa yang tidak memakai pelitup muka di tempat awam didenda.

“Akhirnya pada 1 Ogos ini, Kerajaan Persekutuan bersetuju untuk mengenakan kompaun kepada mereka yang didapati tidak memakai pelitup muka di tempat-tempat awam seperti pusat membeli-belah, pasar dan sebagainya.

“Saya sangat bersetuju dengan tindakan sedemikian dalam usaha kita memutuskan rantaian serta penularan wabak Covid-19 ini,” tegas Adun Nangka itu.

Beliau memberitahu, virus tersebut boleh kekal berada di udara hingga lapan jam yang bermaksud penggunaan pelitup muka harus diwajibkan di mana-mana tempat awam.

“Rentetan itu, semua gerai sama ada restoran, kedai kopi atau pusat membeli-belah tidak boleh membiarkan sesiapa sahaja tanpa penutup hidung dan mulut memasuki premis mereka,” tegasnya lagi.

LAIN-LAIN BERITA

Lelaki maut, jatuh Jambatan Batang Salak

KUCHING: Seorang lelaki menemui ajal selepas dipercayai terjatuh ke dalam sungai di Jambatan Batang Salak, Jalan FAC di sini, hari ini. Komander Operasi PBK II

Sasar latih 10,000 rakyat Sarawak secara percuma

KUCHING: Kementerian Sumber Manusia mensasarkan melatih seramai 10,000 rakyat Sarawak secara percuma dalam pelbagai jenis kursus sempena Minggu Latihan Kebangsaan yang akan bermula dari 24

BERITA TERBARU

Azman Adnan, Ketua Pengarah Pendidikan baharu

PUTRAJAYA: Timbalan Ketua Pengarah Pendidikan (Sektor Operasi Sekolah), Azman Adnan, dilantik sebagai Ketua Pengarah Pendidikan yang baharu berkuat kuasa Selasa, demikian menurut Kementerian Pendidikan (KPM). Kementerian