ARTIKEL

Anwar (tiga kiri) mengetuai delegasi Malaysia dalam pertemuan dengan rakan sejawatan, Pengerusi Kabinet Menteri, Akylbek Zhaparov (tiga kanan), di Kediaman Rasmi Ala Archa sempena lawatan rasmi dua hari Anwar ke Republik Kyrgyz, hari ini. - Foto BERNAMA

Malaysia berhasrat kerjasama dengan Republik Kyrgyz, terokai pelbagai bidang – Anwar

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

BISHKEK, Republik Kyrgyz: Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim menyifatkan lawatannya ke Republik Kyrgyz sebagai amat penting, dan berkata Malaysia berhasrat untuk menjalin kerjasama dengan negara dikelilingi daratan itu dalam pelbagai bidang yang boleh dibangunkan bersama.

Anwar berkata sektor kepentingan utama, seperti ekosistem halal, perdagangan dan pelaburan, pendidikan serta pelancongan, menggariskan keperluan meningkatkan kesalinghubungan pengangkutan antara kedua-dua negara.

Beliau menekankan kepentingan laluan udara dalam usaha memperkukuh kerjasama dalam kesemua bidang ini.

“Terima kasih kerana memberikan kami tawaran ‘Fifth Freedom Rights’.

“Justeru, kami akan berbincang dengan syarikat penerbangan kami sekiranya mereka dapat mengatur (jadual penerbangan) sekurang-kurangnya sekali seminggu atau dua kali seminggu sebagai permulaan.

“Agak sukar untuk memujuk syarikat penerbangan untuk memulakan namun berdasarkan pengalaman, sebaik sahaja anda memulakannya, ramai yang akan nampak kelebihannya,” kata Anwar.

Anwar, yang dalam rangka lawatan rasmi dua hari ke republik itu, berkata demikian pada sidang media bersama Presiden Sadyr Zhaparov selepas kedua-dua pemimpin mengadakan pertemuan empat mata di Kediaman Rasmi Ala Archa di sini hari ini.

Mengikut akhbar berbahasa Inggeris antarabangsa, penerbangan ‘fifth-freedom’ membolehkan sesebuah pesawat terbang dari negara asal ke negara lain dan menurunkan penumpang serta barang sebelum mengambil penumpang dan kargo untuk meneruskan penerbangan ke negara ketiga.

Sambil memberikan jaminan, Anwar menzahirkan komitmen Malaysia untuk meningkatkan hubungan dua hala dengan Republik Kyrgyz dan mengesahkan dedikasi pihak berkaitan, termasuk agensi kerajaan serta sektor swasta.

Berkenaan kerjasama dalam bidang halal, beliau berkata potensinya amat besar dan memaklumkan penyertaan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar,, serta Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam (JAKIM) Datuk Hakimah Mohd Yusoff, dalam delegasi Malaysia.

“(JAKIM) ini adalah sebuah jabatan yang amat penting dalam berurusan dengan isu halal dan mengeluarkan pensijilan halal,” katanya.

Menyentuh isu pendidikan, Anwar mengalu-alukan kedatangan pelajar, profesor, penyelidik dan individu dalam pelbagai bidang dari Republik Kyrgyz ke Malaysia untuk belajar, bertukar pandangan atau melakukan penyelidikan mengenai isu berkaitan.

Pada sidang media itu, Perdana Menteri turut memaklumkan kehadiran beberapa menteri kanan yang mengiringinya dalam lawatan berkenaan sekali gus menggariskan kesungguhan Malaysia untuk menjalin kerjasama dengan Republik Kyrgyz.

Selain Mohd Na’im, turut hadir Menteri Luar, Datuk Seri Mohamad Hassan, Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz, Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir, serta Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Datuk Seri Tiong King Sing.

Sementara itu, Zhaparov menzahirkan jangkaan negara berkenaan untuk menjalin kerjasama baharu pada peringkat tertinggi dengan Malaysia sekali gus mencerminkan hubungan kedua-duanya yang bermula pada 1992.

“Saya yakin dengan kerjasama kita pada masa akan datang dan memberi komitmen sepenuhnya agar kerjasama ini berjaya,” katanya. – BERNAMA (Siti Salwa Shaari)

BERITA LAIN

Generasi masa hadapan harus dilibatkan dengan STEM

KUCHING: Generasi masa hadapan harus dilibatkan dengan bidang sains, teknologi, kejuruteraan dan matematik (STEM) pada usia muda. Menteri Pendidikan, Inovasi dan Pembangunan Bakat, Datuk Seri

BERITA TERBARU

Generasi masa hadapan harus dilibatkan dengan STEM

KUCHING: Generasi masa hadapan harus dilibatkan dengan bidang sains, teknologi, kejuruteraan dan matematik (STEM) pada usia muda. Menteri Pendidikan, Inovasi dan Pembangunan Bakat, Datuk Seri