ARTIKEL

Peluang jadi orang elektrik

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUCHING: Institut Latihan Industri Elektrik Sarawak (Seiti), anak syarikat Pusat Pembangunan Kemahiran Sarawak (PPKS) membuka permohonan kepada orang dewasa dan lepasan sekolah menengah untuk pengambilan bulan Ogos 2019.

Pemangku Pengurus Besar Seiti Endra Mulia Askor berkata, Seiti diiktiraf oleh Unit Inspektorat Elektrik (EIU) di bawah Kementerian Utiliti Sarawak sebagai Pusat Latihan dan Peperiksaan untuk Sijil Kompetensi.

“Terdapat beberapa gred yang ditawarkan seperti Gred Pendawaian Pertama (Tiga Fasa Tegangan Rendah Pemasangan dan Fasa Tunggal), Gred Kedua Pendawaian (Fasa Pemasangan Fasa Satu Tegangan Rendah) dan Chargeman L1 (Papan Suis dan Pembantu Utama Voltan Rendah).

“Kami menjalinkan kerjasama dengan pelbagai pihak berkepentingan, terutamanya kerajaan dan industri untuk menutup jurang kecekapan dengan menghasilkan juruelektrik dan ‘chargeman’ yang kompeten untuk menyokong inisiatif pembangunan negara,” ujarnya dalam kenyataan media.

Tambahnya, Kementerian Utiliti Sarawak telah menetapkan sasaran untuk mempunyai 15,000 orang yang cekap seperti juruelektrik, chargemen dan penyambung kabel.

“Berdasarkan statistik daripada EIU pada Ogos 2018, negeri kita mempunyai 6,991 ‘orang elektrik yang kompeten’ berbanding sasaran 10,788 untuk 2018.

“Ia ditambah dengan sasaran negara kita untuk mencapai elektrifikasi penuh menjelang 2025, para pelatih yang memulakan kursus juruelektrik dan ‘chargeman’ dapat mengharapkan kerjaya yang menarik,” jelasnya.

Di Seiti, program juruelektrik dan chargeman ditawarkan secara separuh masa untuk membolehkan orang dewasa dan lepasan sekolah menengah bekerja sambil belajar.

Untuk maklumat lanjut berkaitan dengan program yang ditawarkan, keperluan kemasukan dan pelesenan oleh EIU serta maklumat mengenai bantuan kewangan, orang ramai boleh berkunjung ke Seiti di Pusat Komersial Tabuan Laru di sini atau boleh menghubungi mereka di talian 082364241/504647.

Segala pertanyaan berkaitan program tersebut boleh diajukan kepada mereka melalui WhatsApp di talian 010-5657076 atau e-mel info@ppks.edu dan maklumat juga boleh diperoleh dari laman web PPKS: www. ppks.edu.my.

BERITA LAIN

S’wak, China ke arah pembangunan lebih mampan

KUCHING: Sarawak komited untuk bekerjasama dengan China, ke arah pembangunan lebih mampan dalam pelbagai bidang seperti ekonomi digital, tenaga boleh diperbaharui, bandar pintar dan inovasi

BERITA TERBARU