ARTIKEL

Chad's transitional incumbent president and presidential candidate for the party 'Coalition pour un Tchad Uni' General Mahamat Idriss Deby delivers his speech during the launch of his presidential campaign ahead of the May 6, 2024 Chadian presidential election in N’Djamena, on April 14, 2024. (Photo by Denis Sassou Gueipeur / AFP)

Pemimpin paling lama berkhidmat di Afrika

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

PARIS: Pemimpin junta Chad, Mahamat Idriss Deby Itno berharap untuk menyapu bersih pilihan raya 6 Mei dan melanjutkan pemerintahan lebih tiga dekad keluarganya ke atas negara Afrika tengah itu.

Pilihan raya itu diadakan seminggu selepas negara Afrika barat Togo mengadakan undian yang boleh memanjangkan dinasti Gnassingbe, berkuasa selama lebih setengah abad.

Deby Itno pimpinan Chad mengambil alih pada April 2021 sebagai ketua rejim tentera selepas bapanya, Idriss Deby Itno, yang memerintah dengan kuku besi, meninggal dunia ketika dalam perjalanan untuk mengetuai pertempuran menentang pemberontak.

Deby yang lebih tua adalah salah seorang daripada sekumpulan orang kuat Afrika yang telah berpegang teguh pada kuasa selama beberapa dekad. – AFP

BERITA LAIN

Ireland secara rasmi iktiraf Negara Palestin

DUBLIN: Ireland secara rasmi mengiktiraf Negara Palestin dan menggesa Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu untuk mendengar suara masyarakat antarabangsa dan menghentikan malapetaka kemanusiaan di Semenanjung

Jepun mahu tubuhkan organisasi siasat kejadian UFO

TOKYO: Penggubal undang-undang Jepun pada Selasa bertemu untuk mewujudkan kumpulan dwipartisan yang akan meminta kerajaan menubuhkan organisasi untuk menyiasat fenomena udara tidak dikenal pasti atau

BERITA TERBARU

Penyulut SPM meri pengaga ngagai semua

KUCHING: Bulih pemutus peresa nyulut ba Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2023 ukai penyulut siku orang aja tang nya penyulut semua raban. Nembiak Sekula Sekondari (SMK)