ARTIKEL

Perkhidmatan bas hidrogen percuma diteruskan

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUCHING: Sarawak Metro Sdn Bhd (Sarawak Metro) masih meneruskan perkhidmatan bas hidrogen percuma di bandar raya ini walaupun salah sebuah bas milik syarikatnya mempunyai sedikit masalah teknikal.
Menerusi kenyataan Sarawak Metro semalam, sebuah bas hidrogen syarikat itu tidak dapat beroperasi baru-baru ini disebabkan mengalami masalah kecil berkaitan teknikal.
“Bagaimanapun masalah itu tidak menjejaskan operasi percubaan perkhidmatan bas berkenaan seperti dijadualkan,” jelas jurucakap Sarawak Metro pada Sabtu.
Dalam perkembangan yang sama, Sarawak Metro juga telah mengambil tindakan yang diperlukan dalam memastikan perkhidmatan bas tersebut dapat diteruskan.
“Bagaimanapun, kami tidak akan mengambil sebarang risiko untuk meneruskan operasi bas yang terjejas kerana ia masih di bawah tempoh jaminan dan kita masih meneruskan perkhidmatan bas hidrogen percuma di bandar ini,” katanya.
Jelasnya, Sarawak Metro sedang berusaha untuk menyelesaikan masalah ini dan yakin dapat melakukannya dengan bantuan rakan teknikalnya di Foshan Feichi Automobil Manufacture Co., Ltd (Feichi) di China, walaupun mereka tidak dapat hadir secara fizikal di Kuching kerana menghadapi cabaran disebabkan sekatan perjalanan semasa pandemik Covid-19.
Operasi percubaan untuk bas hidrogen akan diteruskan mengikut jadual ditetapkan yang menyediakan perkhidmatan percuma kepada penumpang bagi laluan Lingkaran Warisan Pusat Bandar hingga ke Damai.
Perkhidmatan bas hidrogen percuma di Kuching merupakan usaha sama Kementerian Pengangkutan dan Perbadanan Pembangunan Ekonomi Sarawak (SEDC) dan mula beroperasi dengan tiga bas pada Januari 2020.

BERITA LAIN

Tingkatkan kesedaran bayar balik pinjaman

MUKAH: Perbadanan Pembangunan Perumahan (HDC) mendedahkan sebanyak RM477,189 jumlah tunggakan bayaran balik Skim Pinjaman Rumah Panjang direkodkan di Bahagian Mukah sehingga Julai 2024. Pengerusinya Abdul

Tawan Bung Muan pada Hari Sarawak

BAU: Tidak mensia-siakan cuti umum sempena sambutan Hari Sarawak ke-61 hari ini, kira-kira 500 penduduk dari sekitar daerah ini mengambil peluang mencabar diri ‘menawan’ puncak

Pendapatan isi rumah di Sarawak RM4,978

BINTULU: Kerajaan Sarawak kini sedang menumpukan usaha untuk meningkatkan lagi penengah pendapatan isi rumah di negeri itu, kata Premier Tan Sri Abang Johari Tun Openg.

BERITA TERBARU

SU Enterprise juara edisi sulung

KOTA SAMARAHAN: Pasukan SU Enterprise FC berjaya merangkul gelaran juara Kejohanan Bola Sepak Veteran 2024 anjuran Unit Saberkas Kampung Tanjung Bundong, Kota Samarahan. Skuad yang

Tingkatkan kesedaran bayar balik pinjaman

MUKAH: Perbadanan Pembangunan Perumahan (HDC) mendedahkan sebanyak RM477,189 jumlah tunggakan bayaran balik Skim Pinjaman Rumah Panjang direkodkan di Bahagian Mukah sehingga Julai 2024. Pengerusinya Abdul

Anak beranak maut kemalangan rempuh lampu jalan

KUANTAN: Seorang bapa dan anak lelakinya maut apabila motosikal mereka terbabas dan melanggar lampu jalan di KM18 Jalan Jerantut-Temerloh berhampiran simpang Bukit Ketupat, malam tadi.