ARTIKEL

BERNAMA

Sarawak kerjasama dengan EU dalam sektor pengeluaran tenaga

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

Sarawak akan bekerjasama dengan Negara Kesatuan Eropah (EU) dalam sektor pengeluaran tenaga bagi mengurangkan kesan perubahan iklim.


Premier Sarawak Tan Sri Abang Johari Tun Openg berkata, kerjasama tersebut akan melibatkan pembangunan dari segi teknologi terutamanya dalam penghasilan hidrogen.


“Seiring dengan kemajuan teknologi yang akan mengurangkan kebergantungan kepada tenaga fosil yang kosnya sentiasa meningkat, saya yakin kos penghasilan hidrogen kelak akan menjadi lebih murah dalam tempoh lima hingga 10 tahun akan datang.


“Meskipun hanya sebuah negeri dalam Malaysia, isu pemanasan global ini tetap diambil peduli dan Sarawak turut mahu ada tanggungjawab bersama untuk membantu mengurangkan pengeluaran karbon dan perubahan iklim yang telah merekodkan suhu tertinggi dalam sejarah pada tahun lepas,” katanya.

BERITA LAIN

BERITA TERBARU

Nikmati tawaran bermusim HONOR Magic

KUCHING: Berikutan permintaan tinggi HONOR Magic6 Pro dalam warna unggu awan (cloud purple), HONOR bakal membawakan varian tersebut dan pembelian bermula pada 31 Mei ini.

JINYOUNG tandatangan kontrak eksklusif

BEKAS AHLI B1A4, Jinyoung secara rasmi menandatangani kontrak ekslusif dengan Management Run. Management Run meluahkan perasaan gembira dan terujanya untuk bekerjasama dengan Jinyoung. Mereka terus