ARTIKEL

Tembak warga Korea Selatan cara Pyongyang kekang Covid-19

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

SEOUL: Korea Utara menegaskan tindakan menembak mati seorang warganegara Korea Selatan yang memasuki kawasan perairan mereka sebulan yang lalu dilakukan sebagai langkah keselamatan dalam usaha mengekang penyebaran Covid-19.

Dalam kejadian itu, tentera Korea Utara menembak mati seorang pegawai perikanan dari Korea Selatan yang dilaporkan hilang pada lewat September di negaranya.

Menurut laporan dari pihak tentera Korea Selatan mayatnya disimbah minyak dan dibakar.

Seoul kemudiannya mengarahkan siasatan bersama dijalankan oleh kedua-dua wilayah selepas Korea Utara memberitahu mereka membakar alat apungannya dan bukan mayatnya.

Pyongyang juga mengaku pihak tentera melepaskan 10 das tembakan ke arah lelaki tersebut dan mendakwa kelibat lelaki itu tidak lagi kelihatan selepas ditembak.

Dia juga dikatakan disoal siasat selama beberapa jam semasa di dalam air dan lelaki itu menyuarakan hasratnya untuk berpaling tadah dan berpindah ke Korea Utara.

Namun akhirnya dia ditembak mati atas arahan ‘pegawai atasan’ Agensi media nasional Korea Utara, KCNA, menuduh ahli politik Korea Selatan sengaja menimbulkan kontroversi membabitkan isu tersebut dan menyalahkan Seoul kerana gagal menghalang mangsa memasuki sempadan Korea Utara.

Baca lain  Korea Utara uji peluru berpandu balistik

“Tentera tiada pilihan melainkan mengambil langkah berjaga-jaga kerana warga Korea Selatan itu disyaki memasuki sempadan secara haram,” ujar mereka.

Ekoran insiden yang bermula dari pihak Korea Selatan sendiri, tentera Korea Selatan mengesahkan lelaki tersebut sememangnya berhasrat melarikan diri ke Korea Utara selepas dia dilaporkan hilang dari bot nelayan yang dinaikinya.

Terdahulu, Presiden Korea Utara Kim Jong-un memohon maaf kepada Korea Selatan beberapa hari selepas insiden itu dengan memberi alasan ia dilakukan bagi mengekang penyebaran Covid-19. – AFP

NOTIS TENDER

BERITA LAIN

Korban banjir cecah 400 orang di Afghanistan

ISTANBUL, Turkiye: Hujan lebat dan banjir di Afghanistan telah menyebabkan sekurang-kurangnya 400 kematian, lapor Agensi Anadolu yang memetik laporan Tolo News yang berpangkalan di Kabul.

Puluhan badak sumbu dilepaskan di Afrika Selatan

JOHANNESBURG: Berpuluh-puluh ekor badak sumbu dilepaskan ke habitat semula jadi di Afrika Selatan, dalam langkah pertama inisiatifnya untuk membebaskan 2,000 ekor badak sumbu ke dalam

Filipina beli 5 kapal pengawal pantai

MANILA: Filipina bersetuju untuk membeli lima kapal peronda pengawal pantai dari Jepun dalam perjanjian bernilai lebih AS$400 juta, kata Manila pada Jumaat. Pengumuman itu dibuat

BERITA TERBARU

Kuching, Sri Pahang kongsi mata

KUCHING: Hasrat Kuching City FC (KC FC) untuk meraih kemenangan di laman sendiri tidak kesampaian selepas sekadar seri menentang pasukan Sri Pahang FC dalam perlawanan