ARTIKEL

206,557 telur penyu di tiga pulau

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

SEMATAN: Sebanyak 28,011 biji telur penyu yang dikutip dan ditan- am untuk ditetaskan di ketiga-tiga pulau setakat Januari sehingga April tahun ini.

Pemangku Pengarah Jabatan Muzium Sarawak Suria Bujang berkata, sebanyak 28,011 biji telur penyu dikutip dan ditanam di tiga pulau, iaitu Pulau Satang, Pulau Talang-Talang Besar dan Pulau Talang-Talang Kecil.

“Bagi tahun 2018, seban- yak 2,448 pendaratan penyu dicatatkan di ketiga-tiga pulau dengan hasil kutipan telur seban- yak 206,557 biji,” katanya.

Tambah beliau, kesedaran ten- tang pentingnya menjaga habitat alam semula jadi yang menjadi daya tarikan pulau ke arah mewu- judkan industri pelancongan yang lebih mampan.

Beliau berkata demikian dalam ucapannya pada Majlis Doa Selamat Di Pulau Talang-Talang Besar, Sematan baru-baru ini.

Abdul Karim berkata, demi merealisasikan visi dan misi jabatan, Jabatan Muzium Sarawak ber-sama-sama Lembaga Pengurusan Penyu, Jabatan Hutan Sarawak dan Sarawak Forestry Corporation inginkan penambahbaikan dan meningkat- kan kadar penetasan penyu hijau di seluruh negeri.

“Penyu merupakan lambang kebanggaan rakyat tempatan apabila beribu-ribu ekor penyu me-netas dari sarangnya.

“Terdapat tiga spesies penyu yang selalu mendarat di pulau ini iaitu penyu sisik, penyu hijau dan penyu rantau. Penyu hijau meru- pakan penyu yang paling banyak mendarat dan bertelur di pulau sini setakat ini,” ujarnya.

BERITA LAIN

Tujuh lelaki ditangkap terlibat sabung ayam

MIRI: Tujuh lelaki berjaya ditangkap dalam serbuan sabung ayam di kawasan Kampung Bersatu, di sini, baru-baru ini. Ketua Polis Daerah Miri Asisten Komisioner Alexson Naga

BERITA TERBARU

Tujuh lelaki ditangkap terlibat sabung ayam

MIRI: Tujuh lelaki berjaya ditangkap dalam serbuan sabung ayam di kawasan Kampung Bersatu, di sini, baru-baru ini. Ketua Polis Daerah Miri Asisten Komisioner Alexson Naga

IPS rangkul gelaran juara

KUCHING: Pasukan Institut Pertanian Sarawak (IPS) berjaya merangkul gelaran juara Kejohanan Bola Sepak Piala Komuniti Mambong 2024. Barisan kendalian Nasrul Johan (ketua jurulatih) berjaya menumpaskan

Fadzio, Bako mara ke pusingan ketiga

KUCHING: Dua pasukan pilihan, Fadzio FT dan Bako United antara calon awal yang berjaya mengesah slot ke pusingan ketiga Kejohanan Bola Sepak Piala Klanying Buyo