7 terbunuh dalam tiga letupan di Kabul

KABUL: Sekurang-kurangnya tujuh terbunuh manakala 21 lagi cedera akibat tiga letupan yang menggegarkan ibu kota Afghanistan pada Khamis.

Pengeboman berlaku di tengah-tengah keganasan melonjak di Kabul dan di sekitar Afghanistan dengan serangan meragut nyawa berterusan walaupun di tengah-tengah usaha didesak oleh AS untuk perjanjian damai dengan Taliban.

Tiada pihak mengaku bertanggungjawab bagi serangan itu yang berlaku tiga hari sebelum bermula musim kempen rasmi untuk pilihan raya presiden pada 28 September.

Pilihan raya terdahulu dicemari oleh keganasan dan pertumpahan darah dari Taliban dan kumpulan pemberontak lain yang enggan mengiktiraf demokrasi rapuh di Afghanistan.

Menurut juru jurucakap kementerian dalam negeri Nasrat Rahimi, letupan pertama terjadi sekitar 8:10 pagi (0340 GMT) apabila pengebom bunuh diri menunggang motosikal melanggar bas di timur Kabul.

Bas itu milik kementerian lombong dan petroleum.

Menurut Rahimi, dua letupan lain berlaku, termasuk bom kereta, juga di timur Kabul.

Rahimi meletakkan angka kematian pada tujuh dengan 21 lagi cedera. Ia tidak jelas sama angka itu adalah dari semua letupan atau hanya yang pertama.

Jurucakap kementerian kesihatan Wahidullah Mayar memberi angka yang sama.

Amerika Syarikat berunding untuk perjanjian yang akan melihat pasukan asing keluar dari Afghanistan sebagai balasan bagi pelbagai jaminan keselamatan Taliban, termasuk ikrar bahawa negara itu tidak akan menjadi tempat selamat bagi kumpulan pengganas.

Sesetengah pemerhati mengatakan pemberontak meningkatkan serangan untuk mendapatkan pengaruh yang lebih besar dalam rundingan tersebut.

AS dan Taliban menegaskan mereka sedang melakukan kemajuan, dan pemberontak serta sekumpulan rakyat Afghanistan bulan ini membuat ikrar yang tidak jelas dan tidak sah untuk cuba mengurangkan kematian orang awam kepada “sifar”.

Namun orang awam terus menanggung akibat teruk dalam konflik di Afghanistan, dengan tahun lalu merupakan rekod yang paling dahsyat untuk orang awam.

Menurut satu perhimpunan PBB, seramai 3,804 orang awam mati dalam peperangan pada 2018, termasuk 927 kanak-kanak. – AFP

Suara Sarawak