ARTIKEL

Gambar Hiasan

Amang seksual terhadap anak jiran

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUALA LUMPUR: Seorang penganggur dipenjara empat tahun dan satu sebatan oleh Mahkamah Sesyen di sini hari ini kerana melakukan amang seksual fizikal terhadap anak jirannya di sebuah Projek Perumahan Rakyat (PPR) di Sungai Besi, dua tahun lepas.

Hakim Mohd Kafli Che Ali menjatuhkan hukuman itu selepas Mohammad Zulkhairi Rosli, 22, menukar pengakuan kepada bersalah atas pertuduhan tersebut dan memerintahkan tertuduh menjalani hukuman penjara bermula dari tarikh dia ditangkap pada 3 Ogos 2023.

Lelaki itu didakwa melakukan amang seksual fizikal ke atas seorang kanak-kanak perempuan berusia lapan tahun empat bulan (ketika kejadian) bagi tujuan seksual di kawasan tangga tingkat 11, di sebuah PPR di Sungai Besi pada 3.30 petang, 25 Jun 2022. 

Kesalahan itu mengikut Seksyen 14(a) Akta Kesalahan-Kesalahan Seksual terhadap Kanak-Kanak 2017 yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan sebatan. 

Berdasarkan fakta kes, ibu mangsa berusia 28 tahun mendapati anak perempuannya masuk ke dalam rumah dalam keadaan tergesa-gesa dan ketakutan. 

Apabila ditanya, mangsa memberitahu tertuduh memanggilnya ke arah tangga dan apabila mangsa mendekati lelaki itu, tiba-tiba tertuduh telah melakukan amang seksual fizikal ke atas mangsa.

Mangsa yang terkejut dan berasa sangat takut menolak tertuduh sebelum melarikan diri.

Tertuduh kemudian ditahan di hadapan sebuah surau di PPR berkenaan pada 3 Ogos tahun lepas selepas ibu mangsa membuat laporan polis pada 25 Jun 2022.

Semasa berhujah mengenai hukuman, Timbalan Pendakwa Raya Noorhani Muhmmed Ayub memohon hukuman penjara dan sebat dikenakan sebagai pengajaran kepada tertuduh dengan mengambil kira usia mangsa manakala Mohamad Zulkhairi, yang tidak diwakili peguam merayu mahkamah untuk diberikan hukuman ringan.

— BERNAMA

BERITA LAIN

PKR Kelantan wujudkan NGO Anak Muda MADANI

PASIR MAS, Kelantan: Parti Keadilan Rakyat (PKR) Kelantan akan membentuk satu badan bukan kerajaan (NGO) khas yang dikenali sebagai Anak Muda MADANI bagi menyantuni golongan

BERITA TERBARU