ARTIKEL

Bayar elaun khas ikut senarai baharu

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUCHING: Kelewatan pemberian elaun khas Covid-19 untuk petugas barisan hadapan disebabkan senarai nama baharu daripada Jabatan Kesihatan Sarawak (JKNS) belum diserahkan kepada Kerajaan Negeri.

Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Datuk Seri Dr Sim Kui Hian berkata, oleh itu, mereka masih belum menerima elaun khas ini sejak Mei lalu.

“Sepatutnya, senarai nama untuk petugas barisan hadapan ini adalah daripada JKNS dan ia akan dibayar oleh Kerajaan Sarawak menerusi senarai nama tersebut.

“Sekiranya kita membayar mengikut senarai nama yang lama, ada antara mereka yang layak, tetapi tidak dapat elaun tersebut,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas menyerahkan peralatan operasi dan kenderaan di Ibu Pejabat Bomba Sarawak, di Petra Jaya semalam.

Sehubungan itu, Dr Sim menafikan bahawa kelewatan pembayaran elaun khas Covid-19 ini bukan disebabkan oleh Kerajaan Sarawak kehabisan duit.

“Kerajaan akan menyalurkan elaun ini kepada petugas barisan hadapan setelah mendapat senarai nama baharu daripada JKNS,” ujarnya.

Pada masa yang sama katanya, Kerajaan Persekutuan, Kerajaan Sarawak dan badan bukan kerajaan (NGO) perlu bekerjasama membantu rakyat yang memerlukan dan bukan hanya menuding jari.

Baca lain  Kolaborasi strategik mampu melonjakkan pelaksanaan inisiatif digital

“Usaha yang dilakukan ini akan memberi manfaat kepada rakyat sekiranya kerajaan atau NGO dapat membantu dengan sebaik mungkin,” tegasnya.

NOTIS TENDER

BERITA LAIN

Jambatan Sebauh dijangka siap lebih awal

SEBAUH : Kemajuan kerja-kerja pembinaan Jambatan Sebauh menyeberangi Sungai Kemena dekat sini berada pada tahap 12.67 peratus dan lebih awal. Menurut Timbalan Premier Datuk Amar

Bangunan Persatuan Autistik Kuching diperbesar

KUCHING: Kerajaan Sarawak menyediakan geran sebanyak RM4,179,000 untuk membina blok pendidikan tiga tingkat kedua Persatuan Autistik Kuching (KAA) yang baharu. Menteri Pembangunan Wanita, Kanak-kanak dan

TYT terima kunjungan hormat Shell Malaysia

KUCHING: Yang di-Pertua Negeri Sarawak Tun Pehin Sri Dr. Wan Junaidi Tuanku Jaafar menerima kunjungan hormat Shell Malaysia, di Astana Negeri Sarawak, hari ini. Kunjungan

BERITA TERBARU